Eksplosjon på fabrikk i Østfold: – Taket ble blåst av siloen

Det brenner i to siloer inne på området til Borregaard fabrikker i Sarpsborg etter eksplosjonen. 

BRANN: Det brenner på Borregaard fabrikker i Sarpsborg natt til lørdag.  FOTO: ANDREAS UTBERG / UTRYKNINGSNYTT
BRANN: Det brenner på Borregaard fabrikker i Sarpsborg natt til lørdag. FOTO: ANDREAS UTBERG / UTRYKNINGSNYTT

Nødetatene fikk melding om eksplosjonen i en silo fylt med flis på Borregaard fabrikker i Sarpsborg klokken 22.45 fredag kveld. 

– Det har vært en eksplosjon i en av siloene, og taket har flydd av, sier Jan Tore Lorentzen, vaktleder i Alarmsentral brann øst, til TV 2

Det begynte å brenne i siloen etter eksplosjonen, og brannen spredte seg til nabosiloen. På grunn av brannen meldte politiet om stor eksplosjonsfare. Det ble opprettet en sperring på 250 meter rundt siloene. Sperringen ble senere opphevet.

Like før klokken 5 lørdag morgen var eksplosjonsfaren over. 

– Det siste er at eksplosjonsfaren er borte. Dette er på bakgrunn av temperaturmålinger på siloen, sier operasjonsleder Tom Sandberg i Østfold politidistrikt til TV 2.

Slukkingsarbeidet ble beskrevet som krevende, og det ble også rekvirert en brannbil fra Rygge flyplass. I 5-tiden lørdag brant det fortsatt i siloene. 

– Det er en del røyk i området, og det kan ta lang tid å få slukket dette, sier operasjonslederen. 

Det var i 22.45-tiden det smalt på fabrikkområdet. Naboer har meldt om kraftig smell og «vegger som ristet», skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

– Det er røyk, og taket på den ene siloen er blåst av. Det ser ut til å ha eksplodert og ha vært et voldsomt trykk, sier et vitne på stedet til avisen.

Det er ikke meldt om skadde personer i forbindelse med brannen.

NTB/TV 2