Amerikansk flyangrep kan ha truffet sykehus – ni hjelpearbeidere drept

Amerikanske fly gjennomførte bombeangrep i Kunduz i Afghanistan i natt, samtidig som sykehuset til Leger Uten Grenser ble truffet. Minst ni ansatte er drept og 37 såret.

Ni hjelpearbeidere er drept og 19 er alvorlig skadd etter angrepet. NATO opplyser at det kan være amerikanske bomber som traff sykehuset. 

– Amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep i Kunduz klokka 2.15 lokal tid mot personer som truet styrkene. Angrepet kan ha ført til utilsiktet skade på et sykehus i nærheten. Hendelsen er under etterforskning, skriver NATO i en pressemelding.

Tidspunktet for luftangrepet samsvarer med meldingen Leger Uten Grenser sendte ut om angrepet mot sykehuset.

«Klokken 2.10 lokal tid ble Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz truffet flere ganger av gjentatt bombing og ble kraftig ødelagt», melder organisasjonen.

– Vi er dypt sjokkert over angrepet, at våre ansatte og pasienter er drept, og den store skaden det har gjort på helsevesenet i Kunduz, sier Bart Janssens i Leger Uten Grenser.

I tillegg er 37 mennesker såret, og flere er ikke gjort rede for, opplyser organisasjonen.

– Vi ber umiddelbart om å få klarhet i nøyaktig hva som skjedde, og hvordan denne grusomme hendelsen kunne skje i Kunduz, sier Leger Uten Grenser.

Det var 105 pasienter og over 80 ansatte på sykehuset da det ble truffet av bombene. 

– Sykehuset er delvis ødelagt

Utenriksdepartementet har ikke kjennskap til at det skal oppholde seg nordmenn i den nordafghanske provinshovedstaden.

– Vi har ingen indikasjoner på at det befant seg nordmenn på eller i området rundt sykehuset i Kunduz, sier Hilde Steinfeld, pressevakt i UD til TV 2.

Flere personer får behandling for skader, og organisasjonen jobber med å få oversikt over hvor mange som er drept og såret. Det var både internasjonalt og lokalt ansatte sykehuset.

– Sykehuset er delvis helt ødelagt og vi har ikke full oversikt over drepte og sårede ennå. Tre ansatte er drept og flere enn 30 er savnet. Nå gir vi behandling til de som trenger det. Vi har ingen norske ansatte i Kunduz akkurat nå, sier Jonas Hågensen, kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser til TV 2.

Harde kamper

De siste dagene har det vært flere harde kamper i og rundt byen Kunduz.

Siden kampene brøt ut på mandag har Leger Uten Grenser behandlet 394 sårede.

Taliban tok kontroll over Kunduz mandag og beholdt kontrollen til torsdag, da de ble presset tilbake av afghanske sikkerhetsstyrker.

Opprørsgruppen hadde fredag kontroll over deler av byen, og det var fortsatt kamper i gatene.

Ble varslet, bombet videre

Leger Uten Grensers sykehus er det eneste i sitt slag i den nordøstlige regionen i Afghanistan. 

Organisasjonen opplyser bombingen fortsatte i minst en halvtime etter at afghanske og amerikanske militærtjenestemenn i Kabul og Washington ble informert om hvor nærme angrepene var sykehuset.

Sykehusets koordinater ble sendt til afghanske og amerikanske styrker flere måneder før angrepet natt til lørdag, ifølge Leger Uten Grenser. (TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2