Harryhandel-alarm!

Nå er den svenske krona sterkere enn den norske!

Norske kroner ble umiddelbart dyrere etter torsdagens rentekutt – det er dårlig nytt for deg som skal på harryhandel.

BLIR DYRERE: Nordmenn elsker å dra på harryhandel i Sverige, her fra Nordby Supermarket i Svinesund. Bildet er tatt i 2011. FOTO: THOMAS WINJE ØIJORD/SCANPIX
BLIR DYRERE: Nordmenn elsker å dra på harryhandel i Sverige, her fra Nordby Supermarket i Svinesund. Bildet er tatt i 2011. FOTO: THOMAS WINJE ØIJORD/SCANPIX

Med unntak av en kort stund desember i fjor, er dette første gang på 15 år at den norske kronen er mindre verdt enn den svenske. Kursen på svenske kroner steg fra onsdag til torsdag fra 98,48 til 100,36 viser Norges Banks offisielle dagskurs.

Dette er et resultat av lav oljepris og rentekutt, og har innvirkning på nordmenns kjøpekraft på andre siden av svenskegrensen.

– Det betyr jo at vi får mindre igjen for pengene våre på harryhandel i Sverige, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til TV 2.

Etter alt å dømme er dette noe vi må venne oss til, ifølge Østnor.

– Det kan snu en gang ut i neste år. Så vi vil ha det med oss en periode framover.

Prisforskjeller på varene i Norge og Sverige gjør likevel sitt til at man fortsatt kan spare på harryhandelen – det er ikke bare valutaforskjellen som spiller en rolle her.

Styrker vår konkurransekraft

Og selv om det nå vil koste litt mer å fylle handleposene over grensen, sier Østnor at det i denne sammenhengen er heldig at Norge har en flytende valutakurs. Det blir spesielt tydelig hvis man sammenligner seg med andre land i Europa, som gjerne skulle hatt samme mulighet, forklarer han.

– Det bidrar til å styrke vår konkurransekraft. Norge blir betydelig mer konkurransedyktige med en så svak krone. Det er én av de støtdemperne vi har, ved siden av lavere rente for å stimulere forbruk og boligmarked.

En svakere krone er særlig viktig for eksportnæringen, men importerte varer vil bli dyrere.

Dyrere høstferie

Også sentrale valutaer som dollar, euro og pund ble dyrere etter Norges Banks rentekutt torsdag. Det betyr et høstferien blir dyrere for mange nordmenn.

E24 skriver at dollaren har steget 32,2 prosent på ett år, pundet har blitt 23,3 prosent dyrere og euroen 16,4 prosent dyrere.

Ifølge Norges Bank måtte nordmenn torsdag ut med 8,42 kroner for 1 dollar, 12,81 kroner for 1 britisk pund og 9,46 kroner for 1 euro.

(TV 2 / NTB)

 

 

Mer innhold fra TV 2