Ekspert: – Dublin-avtalen er misforstått

Oppfatningen om at flyktninger skal sendes tilbake til det første landet man ble registrert i, bygger på en myte, mener folkerettsjurist.

PÅ REISE: Flyktninger sitter på et tog fra Budapest til Munchen mandag denne uken.  FOTO: AFP / VLADIMIR SIMICEK
PÅ REISE: Flyktninger sitter på et tog fra Budapest til Munchen mandag denne uken.  FOTO: AFP / VLADIMIR SIMICEK

Vigdis Vevstad har arbeidet med flyktningrett i 30 år. Hun sier til Vårt Land at når politikerne snakker om å bruke Dublin-avtalen, så handler det om å sende flyktninger tilbake til ankomstlandet. Det er ikke nødvendigvis den eneste muligheten, mener hun.

– I Dublin-regelverket ligger det bestemmelser som gir mulighet til å la flyktninger bli. Det er også å bruke Dublin-avtalen. Forskning, EU-kommisjonen og FN har vist at disse sjelden brukes, sier hun.

Et land kan altså velge å behandle en asylsøkers sak selv framfor å sende vedkommende tilbake til det første ankomstlandet, påpeker hun.

Borg-biskop og tidligere Kirkens Nødhjelp-general Atle Sommerfeldt mener det å konsekvent sende flyktninger tilbake er en villet politikk og særlig kritiserer han Fremskrittspartiet.

– Norge håndhever avtalen meget formalistisk. Myndighetene benytter seg ikke av dens humanitære vindu, sier Sommerfeldt. (©NTB)