Politiet mener ran og drap kan ha blitt avverget
9 personer varetektsfengslet i fire uker

Politiet mener å ha avverget planer om ran og drap under operasjon Sult i Oslo mandag.

SIKTET FOR DRAPSFORBUND: Daværende Bandidos-leder Lars Harnes (t.h.) avbildet i forbindelse med en Stopp volden-forstilling i Oslo i 1999. Nå er siktelsen mot ham utvidet. Foto:  SCANPIX FOTO
SIKTET FOR DRAPSFORBUND: Daværende Bandidos-leder Lars Harnes (t.h.) avbildet i forbindelse med en Stopp volden-forstilling i Oslo i 1999. Nå er siktelsen mot ham utvidet. Foto: SCANPIX FOTO

SISTE: Alle 9 som ble fremstilt for fengsling har blitt varetektsfengslet. Blant dem tidligere Nokas-dømte Metkel Betew. Samtlige fikk fire uker, hvorav to i full isolasjon. 

9 av de 13 som ble pågrepet under aksjonen, framstilles onsdag for varetektsfengsling i fire uker med fullstendig isolasjon i to uker. Åtte av dem er siktet for §162. 2 som gjelder grov narkotikakriminalitet. Fem av disse er igjen siktet for §162. 3 ledd som gjelder spesielt store mengder narkotika.

Dermed ønsker politiet å fengsle ti personer i sakskomplekstet. Fra før sitter Bandidos-toppen Lars Harnes fengslet etter at han ble pågrepet i Imran Sabers (alias Onkel Skrue) garasje i sommer på en stjålet moped og med en pistol påmontert lyddemper. 

I dag ble siktelsen mot Harnes utvidet fra brudd på våpenloven til å inngå drapsforbund.

– Hvordan stiller din klient seg til den nye siktelsen som omhandler drapsforbund?

– Den fikk jeg for noen timer siden, så han er ikke gjort kjent med den nye siktelsen. Jeg skal gå til ham og gjøre han kjent med den nå, sier hans forsvarer Anja K. Hellander til TV 2.

Punktert både ran- og drapsplaner

Politet mener de har avverget både ran- og drapsplaner.

– I klartekst betyr det at vi sannsynligvis har punktert ransplaner og drapsplaner, i det minste enn så lenge, sier Einar Aas, sjef for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

«Operasjon Sult» skal være den største operasjonen seksjon for organisert kriminalitet har hatt på sju år.

– Det er en omfattende og kompleks sak som inneholder en lang rekke forhold, sier Presthus.

En av de som fremstilles for varetektsfengsling mistenker politiet at har inngått avtale med flere andre personer om å begå ran.

– Den siste personen er siktet for forbund til ran, sier politiadvokat Line Presthus til den pressen i sal 152 i Oslo tingrett.

– Er det andre som er siktet for forbund til ran i denne saken?

– Nei, det er ingen andre som er siktet for det, sier Presthus som likevel ikke utelukker nye pågripelser i saken.

Politet har begjært lukkede dører for samtlige i dagens fengslingsmøte.

Betydelig kvantum narkotika

5 av disse er siktet etter straffeloven 162, 3 ledd som betyr et betydelig kvantum narkotika.

En av de siktede er tidligere Nokas-dømte Metkel Betew som var løslatt på prøve. Han er siktet for brudd på straffelovens §162. 2 ledd som gjelder grov narkotikakriminalitet.

– Betew nekter straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen, sier hans forsvarer Albulena Krasniqi til TV 2.

Politiet i Oslo slo mandag til mot en rekke adresser under «Operasjon Sult» og Betew var en av dem som ble pågrepet. (TV 2 / NTB)

Mer innhold fra TV 2