God morgen Norge-Wenches ukemeny

Wenche Andersen gir deg gode mattips for uken som kommer, se innslagene og la deg inspirere!

SJØMAT PÅ GRILLEN: Wenche grillet snow crab med mesterkokk Sonja Lee ved strandkanten på Villa Malla.  Foto: TV 2
SJØMAT PÅ GRILLEN: Wenche grillet snow crab med mesterkokk Sonja Lee ved strandkanten på Villa Malla.  Foto: TV 2

Mandag: Grovbrød i bakerovn eller langpanne med Else "Sprossa" Rønnevig

Oppskriften kan dobles om du vil bake 5-6 brød i bakerovn!
3 stk i langpanne.
Dette brødet egner seg godt til frysing.

Tips:
Deigen kan lages med kald væske, 1/2 mengde gjær og settes til heving 6-8 timer i romtemperatur.
2-3 dl solsikkekjerner og/eller linfrø kan tilsettes i deigen, bruk da litt mindre hvetemel.
Melken kan erstattes med vann for de som har melkeallergi.
For flere gode tips, gå inn på http://sprossa.no/.

Dette trenger du:

  • 5 dl skummet kulturmelk eller yoghurt
  • 7 dl vann
  • 1 ss raps bakeolje
  • 50 g gjær
  • 2-3 ts salt
  • 1 ss honning
  • 3 dl hvetekli
  • 3 dl havregryn
  • 4 dl sammalt rug grov
  • 7 dl sammalt hvete grov
  • ca 14 dl hvetemel
  • havregryn, kli eller solsikkekjerner til pynt

Slik gjør du:

Varm vann og melk til 37 oC (fingervarmt).
Hell litt av væsken i en arbeidsbolle og rør ut gjæren, tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet.
Ha i resten av væsken og olje.
Tilsett salt, honning, hvetekli, havregryn, sammalt mel og ca. 12 dl av hvetemelet.
Elt deigen sammen, tilsett evt. resten av hvetemelet til passe konsistens.
Elt til deigen er glatt, blank og smidig og slipper bakebollen, 10-15 min. i kjøkkenmaskin.
Dekk med plast og la deigen heve/hvile 50–60 min., til dobbel størrelse.
Ha deigen over på et melet bakebord.
Del den i tre emner, kna til den blir smidig og form til brød.
Rull brødene i havregryn, kli eller solsikkekjerner før de legges langpanne dekket med bakepapir.
Legg en strimmel bakepapir mellom hvert brød, slik at de blir lett å ta fra hverandre etter steking.
Dekk med plast eller et klede og la brødene heve i ca. 40 min.
Stek brødene på nederste rille i forvarmet ovn ved 200 oC i
Ca. 45 min.
Avkjøl brødene på rist.

 

Tirsdag: Grillet snow crab med auberginepurè servert på grillet brød

Oppskrift av Sonja Lee, Villa Malla

Dette trenger du:

  •  6-8 stk snow crab klør, eller 2-3 store kongekrabbe klør, evt. 1-2 sjøkreps per person
  • salt
  • sitron
  • tomat
  • sorte oliven
  • persille
  • olivenolje
  • grillet brød

Auberginpurè:

  • 1-2 aubergine
  • salt
  • olivenolje
  • tahini (sesampure, kan kjøpes i asiatiske butikker)
  • 1-2 fedd hvitløk
  • sitron
  • salt og pepper
  • olivenolje

Slik gjør du:

Begynn med auberginepurè.
Del aubergine i to.
Lag snitt i auberginekjøttet med en kniv, dryss på salt, litt olivenolje og grill med snittflaten ned.
Auberginekjøttet skal bli mørt, pass på at det ikke blir brent.

Bruk en skje og ta ut det myke/møre auberginekjøttet, mos og smak til med med tahini, finhakket hvitløk, persille, salt, pepper, olivenolje og litt sitronsaft.

Krabbeklør grilles i 2-3 min.
Bruk en saks og klipp opp skallet, ta så ut kjøttet.

Anrett som vist på bilde.

 

Onsdag: En smak av juni med stekt laks, agurksalat og nypoteter

Dette trenger du:

  • 700-800 g laksefilet, skinn og benfri
  • Salt og pepper
  • olje og smør til steking
  • sitron

Agurksalat

  • 1 slangeagurk
  • 3/4 ts salt
  • 1 ss olje (for eksempel norsk rapsolje)
  • 3/4 ss eddik
  • 1/2 ts grovmalt pepper
  • 1-2 ts sukker, evt. sennep
  • Persille eller gressløk

Sandefjordsmør

  • 2 ss fløte
  • 4 ss kruspersille
  • 200 g smør
  • saften av 1 sitron

Slik gjør du:

Dryss litt salt over laksefilet og la den ligge i 10-15 min.
Fortsett med agurksalat.
Høvle agurken i tynne skiver med hjelp av en ostehøvel.
Dryss på salt og la agurkskivene stå med saltet i 10-15 min. Hell av noe av vannet som har dannet seg.
Bland sammen olje, eddik og pepper, og smak til med sukker, evt. sennep.
Hell laken over agurkskivene og vend lett om med hjelp av to gafler.
La agurksalaten stå og trekke minst 10 min før servering. Dryss over finhakket gressløk eller kruspersille til servering.

Sandefjordsmør:
Kok opp fløte og persille.
Ta kasserollen vekk fra platen og rør inn smør i biter.
Smak til med sitronsaft.
Sausen bør ikke koke etter at smøret er tilsatt.
Hold den varm over et vannbad eller på laveste varme.

Tørk lett av laksen med et kjøkkenpapir, for å fjerne overflødig salt.
Del laks i skiver.
Varm 1-2 ss olje i en panne, tilsett smør og la smøret smelte ut ved litt over middels varm panne.
Legg i lakseskivene og stek 2-3 min på hver side.

 

Torsdag: Godt tilbehør til grillmaten

Chimichurri

Chimichurri stammer fra Argentina og er et smaksrik og friskt tilbehør til alle typer grillet kjøtt.

Dette trenger du:

  • 2-3 flådde plommetomater, kun ”tomatkjøttet” skal brukes
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 liten rødløk
  • 4 ss rødvinseddik
  • 3 ss vann
  • ca ½ ts chiliflak
  • ca 1 ½ dl olivenolje
  • bladpersille
  • frisk koriander
  • evt. også oregano
  • salt og pepper

Slik gjør du:

Lag et snitt i tomatskinnet, dypp i kokende vann i 1-2 min, avkjøl og trekk av skinnet.
Del tomatene i to, ta ut innmaten (den skal ikke brukes)og skjær tomatkjøttet i små terninger.
Finhakk hvitløk og rødløk, og ha det i en bolle sammen med tomatene.
Tilsett eddik, vann, chiliflak og bland inn olje.
Smak til med salt og pepper, og vend inn grovhakkede friske urtekrydder.
Sausen kan du bruke med en gang, men blir bedre om den får stå og trekke smak på kjøkkenbenken i ca. 30 minutter.
Rester oppbevar på tett glass i kjøleskapet.

 

2 gode potetsalater til sommermaten

Potetsalat blir ekstra god om den lages på ”lune” nykokte poteter.
Serveres til kjøtt eller fisk.

Potetsalat med olje dressing
Dette trenger du:

  • 8-10 kokte mellomstore poteter (skrubb godt og behold det tynne skallet på potetene)
  • 8-10 sukkererter
  • 1-2 vårløk
  • 5-6 reddiker
  • 1/2 dl olivenolje
  • 3 ss sitronsaft
  • 1 fedd hvitløk
  • Salt og pepper
  • 2-3 ss kapers eller soltørket tomat (kan sløyfes) eller friske grønne urter for eksempel oregano eller gressløk.

Slik gjør du:

Kok potetene møre i saltet vann, hell av kokevannet og damp dem godt.
Legg sukkerertene i lettsaltet kokende vann, kok i 1-2 min, avkjøl så i iskaldt vann.

Bland sammen olivenolje, sitronsaft, finhakket hvitløk, salt og pepper.
Del de lune potetene i to eller i store terninger.
Legg i fat med kanter sammen med sukkererter delt i i to, snittet vårløk, reddiker i båter og evt. kapers eller soltørkede tomater.
Visp sammen olje, sitronsaft, finhakket hvitløk, salt og pepper, og hell over poteter og grønnsaker.

 

Kremet potetsalat med epler
Dette trenger du:

  • 8-10 kokte poteter(se oppskrift potetsalat med olje dressing)
  • 1-2 epler
  • 3 vårløk
  • 2 ½ dl rømme, eller kesam/matyoghurt
  • 2 ss majones
  • 2 ss søt sennep
  • salt og pepper
  • saft av ½ sitron
  • 1–2 ts sukker
  • gressløk

Slik gjør du:

Del kokte poteter, epler i terninger og finsnitt vårløk.
Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til.
Vend inn poteter, epler og vårløk, og dryss over gressløk.

 

Fredag: Hjemmelaget is på pinne, for store og små

Her er noen forslag, prøv deg frem og lag dine egne varianter. Det er enklere enn du tror!

Grønn is-glede, uten melk
Dette trenger du:

  • 1/2 slangeagurk
  • 1 moden pære eller grønt eple
  • 2 dl eplejuice
  • Saft av ½ lime
  • 3 modne kiwi (uten skall)

Slik gjør du:
Del alt unntatt kiwi i biter. Bruk en stavmikser og kjør til en glatt puré. Kiwi tilsettes tilslutt slik at de sorte frøene ikke blir knust. Frys ned i former.

 

"5 om dagen"-is, uten melk
Dette trenger du:

  • 3 dl grønnsaksjuice (gulrotjuice og div andre grønnsaker)
  • 1 banan
  • 2 ts sitron
  • Ev litt melis

Slik gjør du:
Kjør grønnsakjuice og banan til en glatt tykk masse. Smak til med sitron og ev melis.
Frys ned i passende former.

 

 

Skogsbæris med yoghurt på 1-2-3, erstatt ev yoghurt med soya yoghurt
Dette trenger du:

  • 2 dl frosne skogsbær
  • 3 dl iskald skogsbær-, blåbær-, eller vaniljeyoghurt
  • Saft av 1/2 sitron
  • Ev litt melis

Slik gjør du:
Kjør sammen med en stavmikser. Smak til. Kan serveres straks eller fryses ned i former.

 

Vinner av ukens Instragram-bilde: Astrid Eng Johansen ”Astridkokk”
Dette gjør du:

  • Kokos, lime og vaniljeis
  • 1 dl vann
  • 2 dl sukker
  • 3 ss kokos
  • Frø fra 1/2 vaniljestang
  • Saft av 2 lime ½ -3/4 dl, pluss ev finrevet skall fr 1 lime
  • 6 dl kokosmelk (ikke lettvarianten)

Slik gjør du:
Kok opp vann, sukker, kokos og vaniljesukker. Når sukkeret har løst seg, sett kasserollen i iskaldt vann og avkjøl, sett ev litt i kjøleskapet etter avkjøling i vann.
Pisk inn 4 dl kokosmelk i den kalde sukkerlaken.
Frys ned i passende former.