Studenter med Frp-sympatier blir mobbet

Studenter som uttrykker sympati med Fremskrittspartiet, blir mobbet. Det viser en undersøkelse som Sentio har utført for studentavisen Universitas og Norsk studentorganisasjon.

BLIR MOBBET: Studenter som stemmer Frp blir mobbet, viser ny undersøkelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BLIR MOBBET: Studenter som stemmer Frp blir mobbet, viser ny undersøkelse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Målingen viser at 9 prosent av alle studentene har blitt utsatt for mobbing på studiet. Men hele 25 prosent av studenter som sympatiserer med Frp, har opplevd det samme, skriver Universitas.

Akademia er preget av venstreorienterte holdninger, både blant studenter og vitenskapelig ansatte, mener Endre Bodahl, som er styremedlem i Oslo Frp og markedsføringsstudent på BI.

Bodahl tror det kan være noe av årsaken til at Frp-sympatisører er overrepresentert i mobbestatistikken. Han frykter at disse studentene blir frosset ut av studentmiljøer fordi deres politiske meninger er uvanlige blant studenter.

Bodahl er også kritisk til hvordan forelesere håndterer situasjoner der én eller flere studenter ytrer holdninger og politiske standpunkter som anses som politisk ukorrekt i akademia.

Professor Raino Malnes, som underviser i politisk teori ved Universitetet i Oslo, tror statistikken kan være en indikasjon på at Frps politikk i større grad enn andre politiske partier blir sett ned på i akademia. Det er forskjell på mobbing og kritikk av politiske standpunkter, legger han til.

– Mobbing er et personlig angrep. Det er svært alvorlig. Men forelesere må ha lov til å trekke en konklusjon, så lenge premissene er tydelige, argumentasjonen gjennomsiktig og det er åpent for diskusjon, sier Malnes. (©NTB)