Evakuering i Nord-Troms etter flere jordras

E6 er sperret og et område i Sørkjosen i Nordreisa i Troms evakueres etter flere store jordras natt til søndag.

FLERE RAS: Veien er stengt i Sørkjosen, etter flere jordras i området. Raset har tatt med seg deler av E6, deler av brygga er sklidd ned i havet og moloen i Sørkjosen er borte. Foto: Asbjørn Pedersen
FLERE RAS: Veien er stengt i Sørkjosen, etter flere jordras i området. Raset har tatt med seg deler av E6, deler av brygga er sklidd ned i havet og moloen i Sørkjosen er borte. Foto: Asbjørn Pedersen

Ifølge politiet er det et én kilometer langt område i Sørkjosen sentrum som har rast ut helt eller delvis. 

– Patruljen melder at de kjenner bevegelse i bakken, sier operasjonsleder Gaute Hoff i Troms politidistrikt til TV 2 ved 4-tiden natt til søndag.

Søndag kveld melder Statens vegvesen at veien tidligst kan åpnes for trafikk førstkommende onsdag, forutsatt at grunnforholdene er stabile. Alle tilgjengelige ressurser er satt inn, og natt til mandag jobbes det på spreng med grunnboringer og sjøkartlegging.

Anbefalt omkjøring er via europavei 8 Skibotndalen-Finland og via Rv 93 Kautokeino-Finland.

Vil fly over området med helikopter

Politiet ba om at et helikopter fra Hovedredningssentralen Nord-Norge kunne fly over området for å se på skadene.

Vegvesenet har gjort utbedringer på veiene i rasområdet, og har gjort mye sprengingsarbeid. 

– I første omgang legger vi nå vekt på å kartlegge årsaker og omfang. Det er for tidlig å vurdere hvorvidt vårt anleggsarbeid kan ha en sammenheng med raset, sier Stein Johnny Johansen, prosjektsjef i Statens vegvesen Region nord, på Vegvesenets egne nettsider.

Tre hus evakuert

Politiet fikk de første meldingene om jordras klokken 2.51. Tre timer senere var tre hus og tre personer evakuert. Området er spredt bebygget, og flere hus er fraflyttet. 

– Det har gått flere ras langs strekningen, E6 er sperret av raset. En molo, en kai og en brygge er rast på havet. Store masser har havnet i sjøen. Det er fortsatt bevegelser i området, forteller Hoff.

NTB/TV2

Mer innhold fra TV 2