Konfirmantens biffgryte med tilbehør

Lag gjerne en buffet med biffgryten. Server gryten i en stor fargerik gryte på en varmeplate, eller i mindre ildfaste fat/serveringsboller som fylles på etter hvert.

Tilbehør:
Fat med brunet sopp og bacon.
Ris, poteter eller potetmos.
Eventuelt brød til.
Salatbuffet - ha salat og grønnsaker i boller/skåler hver for seg, slik at hver enkelt gjest kan blande sin egen salat, eller lag en stor raus salatbolle.
Sett gjerne frem en skål med revet ost, gjerne parmesan og eventuelt hakkede nøtter.
Dressinger(se tips), fyll ulike dressinger i små glass.

Bli med Wenche på handletur

  

Konfirmantens biffgryte

Beregn ca 200 g kjøtt per person.
Retten er glutenfri (glutenfri kraft) og melkefri, når kjøttet stekes i olje, eventuelt margarin uten salt og melk.

Dette trenger du, til ca. 10 pers:

  • ca 2 kg benfritt storfekjøtt av høyrygg, bog, mørbrad
  • smør og/eller olje
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1 ss salt
  • grovmalt pepper
  • 3 ss tørkede Provence urtekrydder blanding
  • 2-3 laurbærblad
  • 2 dl tomatpuré
  • 6 dl rødvin, kan eventuelt erstattes med hermetiske tomater
  • ca. 1 l kalve/oksekraft eller buljong
  • 3-4 løk
  • 8 gulrøtter
  • 4-5 skiver sellerirot
  • 1-2 ss balsamicoeddik
  • 400-500 g bacon
  • Ca 800 sopp
  • persille/urter

Slik gjør du:

Gryteretten kan lages 1-2 dager i forveien. Følg tips til avkjøling.
La kjøttet ligge på kjøkkenbenken til tempering 2-3 timer før tilberedning.

Skjær kjøttet i store terninger og stek det i smør/olje i en varm panne.
Stek små porsjoner av gangen, slik at alt kjøtt blir godt brunet.
Legg kjøttet over i en gryte og tilsett finhakket hvitløk, salt, pepper, tørkede urter, laurbærblad og tomatpuré.
Rens og grovhakk løk, eller skjær i tynne båter.
Surr løken i panne og ha over i gryten.
Kok opp og la surre i 4-5 min., rør om 3-4 ganger.
Hell over kraft og vin/hermetiske tomater.
Kok opp og la kjøttet trekke (ikke koke) i ca 1 time under lokk.
Rens grønnsaker, del gulrøtter og sellerirot i staver/biter og legg i gryta når det gjenstår ca. 20 min. av trekketiden.
Smak til med salt, pepper, eventuelt mer urtekrydder og 1-2 ss balsamicoeddik.

Del bacon i biter og brun i en stekepanne.
Legg baconet over på et fat.
Del sopp i båter og brun i fettet etter baconet.
Bland lett sammen og smak til med pepper, knust timian og eventuelt litt salt.
Avkjøl.
Ved servering, varm opp gryteretten og sopp og bacon hver for seg.
Dryss over finhakket persille i sopp og baconblandingen.

Tilbehør:
Kokte poteter, potetmos, ris og/eller grovt brød og en grønn salat.

KONFIRMASJONSTID: En rimelig og kjempegod gryte med masse deilig tilbehør.  Foto: TV 2
KONFIRMASJONSTID: En rimelig og kjempegod gryte med masse deilig tilbehør.  Foto: TV 2

Potetmos
Bør lages samme dag, men potetene og sellerirot kan skrelles og deles opp dagen i forveien.
Beregn 2-3 poteter per person (eventuelt 3-4, hvis det er mange unge som spiser mye).
Til 10 personer beregn 1 hel stor sellerirot.
Kok poteter og sellerirot i usaltet vann.
Hell av kokevannet.
Mos poteter og sellerirot, og spe med varm melk eller en blanding av melk og litt matfløte.
Smak til med 4-5 klatter smør, salt og pepper.

 

Dressinger med rømme og yoghurt
Det er enkelt å lage dressingene selv. Prøv deg frem med friske urter og andre smaks tilsetninger.
Fyll dressingene på et tett glass og oppbevar i kjøleskapet 3-4 dager.
I tilegg til rømmedressinger, sett også frem olivenolje og balsamicoeddik.


Dressinger til 10 personer
Basis dressing


Dette trenger du:

  • 6-7 dl rømme, matyoghurt, kesam eller creme fraiche (lett)
  • 1 dl majones
  • saft av 1 sitron
  • 2-3 ss olivenolje
  • 2 ts salt
  • grovmalt pepper

Slik gjør du:

Bland godt sammen.
Tilsett smaker du selv ønsker og lag dine varianter!

 

Hvitløksdressing

Dette trenger du:

  • Ca 2 ½ dl basisdressing
  • 2-4 fedd hvitløk
  • 1/2 ts sukker, eventuelt honning
  • hakkede friske urter

 

Sennepsdressing

Dette trenger du:

  • 2 ½ dl basisdressing
  • 2-3 ss grov sterk sennep
  • 1 ss ravigottesaus

 

Dressing a la Thousand Island

Dette trenger du:

  • 3 dl basisdressing
  • ¾ - 1 dl sweet chilisaus, eventuelt blanding av god ketchup og sweet chilisaus
  • 1 ss finhakkede sylteagurker
  • Eventuelt litt presset sitron

 

Vinaigrette- fransk oljedressing

Dette trenger du:

  • ½ dl vineddik
  • 2 dl olivenolje
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Start med det sure og visp inn olje.
Smak til med salt, pepper og eventuelt andre smakstilsetninger.
- Finhakket hvitløk
- Finhakkede urter
- Sennep eller sennepspulver
- Sitronsaft og eventuelt finrevet sitronskall (kun det gule), reduser da noe på eddiken.

 

Focaccia på 1-2-3 

Oppskrift tilpasset en langpanne.
Deigen kan lages med kaldt vann og 1 ss tørrgjær dagen i forveien. Dekk med plast og settes kjølig.
Stekes samme dag som den skal serveres, eller bakes dagen i forveien og varmes opp i stekeovn før servering.

Dette trenger du:

  • 1 l lunkent, eventuelt kaldt vann
  • 1 pk gjær (eventuelt 1 ss tørrgjær ved kaldheving)
  • 1 dl + 2 ss olivenolje
  • 2 ts salt
  • 1 ss honning (kan sløyfes)
  • ca 2,3 l hvetemel

Slik gjør du:

Løs gjæren opp i lunkent vann.
Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet.
Tilsett olje, salt og honning.
Elt inn hvetemel.
Deigen skal være litt ”klissete”, som en tykk grøt.
Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen.
Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 40-50 min.
Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne. Klapp deigen til den dekker formen.
La deigen etterheve under plast ca 40 min.

Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet.
Stikk hul i brødet med fingertuppen og dryss over flaksalt og rosmarin.
Stek på nederste rille i varm stekeovn, 200 grader i 20-30 min.
Avkjøl på rist.