Sushi i verdensklasse

Det ble action i studio når Wenche hadde besøk av den japanske sushikokken Hirotoshi Ogawa, som også er mester i bambusbladkutting, og Jostein Medhus, kaptein, Det norske kokkelandslaget. Her finner du oppskriftene!

Ingen utenom Japan er så glade i og gode på SUSHI som oss nordmenn. 

 Den lille sushiskolen

Nigiri:
Nigiri er den avlange ballen med ris som har et stykke sjømat på toppen.

Maki:
Maki er den runde biten som har sjømat og andre godsaker i kjernen.
Rundt er det ris og tangblader.

Nori:
Nori er de tynne arkene av tørket og presset tang som brukes rundt makirullene.

Sashimi:
Sashimi er tynne fiskeskiver uten noe annet rundt.

Wasabi:
Wasabi er den grønne kremen du rører ut i små mengder i soyasausen, eller legger en knapt synlig mengde av på sushibiten. Men vær varsom: Wasabi er sterkt.

Syltet ingefær:
Syltet ingefær er de tynne skivene med ingefær som skal spises mellom hver sushibit for å rense ganen og gjøre smaksløkene klare for neste delikatesse.

 

Nigiri og maki sushi:

Oppskriften kan varieres med ulike typer sjømat og grønnsaker
Sushi ris, se egen oppskrift!

Dette trenger du:

  • Ris til sushi, Ca 500 g sushiris
  • 5 dl vann
  • 1 1/2 ss riseddik
  • 1 ss sukker
  • 1 ss salt

Slik gjør du:

Risen vaskes 2 ganger, det vil si skylles godt i dørslag til vannet er klart og ikke melkehvitt.
La risen hvile/renne av seg i 10 minutter før den kokes.
Kok etter anvisning på pakken, til vannet er fordampet og risen er fast i konsistensen.

Eddik blanding:
Varm opp eddik, sukker og salt til kokepunktet.
Skal ikke koke!
Avkjøl.

Blanding:
Avkjøl risen noe ( ca.30-35 grader), hell på riseddik blandingen mens den fremdeles er varm og vend forsiktig inn i risen.
Pass på at risen ikke blir for fuktig, vend derfor inn bare litt om gangen.

 

Maki sushi

Dette trenger du:

  • 140 g laksefilet, uten skinn og bein
  • ½ agurk
  • 4 stk noritang

Slik gjør du:

Skjær laks og grønnsaker i strimler på ca. 1 cm.
Dekk bambusmatte med plastfilm.
Legg et ark noritang på bambusmatten, og fordel et lag ris utover arket.
Unngå å legge ris helt ut i kanten øverst på noritangen.
Legg strimler av laks og agurk ved siden av hverandre på risen.
Ha litt eddikvann på fingeren, og gni det utover kanten på noritangen.
Rull sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten, som om det var en rullekake, og klem godt sammen.
Når makirullen er ferdig legger du den i kjøleskap mens du lager ferdig resten.
Skjær hver rull i to, og del så videre i to og to til du har fått åtte biter.


Uramaki
Legg noritang på bambusmatte dekket med plast, dekk noritang platen med ris, snu rundt slik at risen kommer ned mot bambusmatten.
Legg over strimmel av laks og agurk eller mango, rull fast sammen.
Dryss med sesamfrø og skjær i skiver.

 

Nigiri sushi

Sushiris, se egen oppskrift!

Dette trenger du:

  • 150 g laksefilet, uten skinn og bein
  • wasabi
  • soyasaus
  • ingefær, syltet

Slik gjør du:

Skjær først et jevnt stykke av laksefileten, deretter skjærer du den i 2-3 millimeter tynne skiver.
Når du skal lage risballene starter du med å fukte hendene med vann, så risen ikke kleber på fingrene.
Ta en porsjon med sushiris, bruk gjerne en spiseskje så får du like store risballer hver gang.
Form risen til en oval ball.
Legg litt wasabi på den tynne lakseskiven og legg så risballen over lakseskiven.
Snu biten slik at laksen ligger over risen.
Form biten ved å presse langs sidene og på toppen slik at risen og fisken fester seg til hverandre.
Server maki og nigiri med soyasaus, wasabi og ingefær.