Nå blir det påbudt med redningsvest 

Med én stemmes overvekt påbyr Stortinget tirsdag bruk av redningsvest i båt for både voksne og barn.

PÅ MED VESTEN: Nå må alle som er om bord i fritidsbåter under åtte meter ha på redningsvest. Foto: Solveig Vikene / SCANPIX
PÅ MED VESTEN: Nå må alle som er om bord i fritidsbåter under åtte meter ha på redningsvest. Foto: Solveig Vikene / SCANPIX

Stortinget gikk i dag inn for at at det skal innføres et påbud om bruk av flytevest for alle som oppholder seg i åpne båter i fart.

Fritidsbåter over 8 meter er unntatt fra vestpåbudet.

En noe uvanlig allianse av SV, Høyre og Fremskrittspartiet var imot, men partiene rår bare over 84 av Stortingets 169 mandater.

Bruk hue!

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne var noe motvillig den som sikrer flertall for påbudet. I fjor gikk partiet imot et lignende forslag.

– Det har vært en grundig debatt i partiet. Vi er delt omtrent på midten, men velger å lytte til de klare rådene fra Redningsselskapet og politiet, sier Hansson til NTB.

Han legger ikke skjul på at han selv tilhører mindretallet i MDG.

– Det er god tradisjon i Norge for at man ferdes i naturen på eget ansvar og på naturens premisser. Enten man dykker, jakter med skarpladde våpen eller går på ski i fjellet, sier staten: «bruk hue og god tur». Samtidig vil et redningsvestpåbud kunne bidra til å redde liv, sier MDG-representanten. 

Positiv til vedtaket 

Sjøfartsdirektør Olav Akselsen er glad for påbudet. 

– Vi tror Stortingets vedtak om flytevestpåbud kan komme til å bety mye i arbeidet med å redusere antall omkomne ved bruk av fritidsbåt.

Også generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet jubler. 

– Vi er veldig glad for at Stortinget kommer til å gå inn for vestpåbud
tirsdag kveld. For oss som driver med redning og assistanser på sjøen betyr det
redusert søketid og større sjanser for å finne de som har vært uheldig. En
vinn-vinnsituasjon for alle, sier hun. 

(©NTB/TV 2 )