Her står en av verdens mest eksklusive biler – ved Saltfjellet

Under skallet skjuler det seg en stor nyhet.

Dette er mildt sagt et eksotisk syn i Nordland - Maserati tester ut ny modell i vår del av verden. Foto: Privat.
Dette er mildt sagt et eksotisk syn i Nordland - Maserati tester ut ny modell i vår del av verden. Foto: Privat.

Det brygger opp til en real SUV-krig blant verdens mest eksklusive bilprodusenter. SUV er den bilklassen som øker mest akkurat nå – og her er det mange som vil ha sin bit av kaka.

En av dem er italienske Maserati. De er godt i gang med et skikkelig comeback, og er ikke langt unna med sin aller første SUV. Vi har allerede sett den som konseptmodell på bilutstillinger. Nå er Maserati i innspurten med testene sine - og forleden var de også på Norges-visitt.

Lå bak over fjellet

Deres målsetning er naturligvis at det skal foregå mest mulig i stillhet. Men da tok de ikke høyde for at Tone Kvamsdal fra Vestvågøy skulle få øye på testbilene - og være snar til å ta bilde av dem!

- Jeg oppdaget bilene på vei ned fra Saltfjellet. De må ha ligget bak oss over fjellet. Det var veldig dårlig sikt og føre, og jeg mener fjellet ble stengt rett etter at vi kom oss over, forteller Tone som stoppet på en bensinstasjon rett etter fjellovergangen.

Store planer: De skal ni-doble salget!

Vintertest i nord

Det gjorde også sjåførene i de kamuflerte testbilene.

Områdene nord for Polarsirkelen er mye brukt for vintertesting av biler, på grunn av klima, temperatur og veistandard. Og det skader naturligvis ikke at det er mange øde områder, der biltesterne får være i fred.

Saltfjellet i røft vær er antageligvis heller ikke feil. Da ligger det til rette for å kunne teste hvordan bilene oppfører seg under skikkelig krevende forhold: 

- Testbilene ankom like etter at vi hadde stoppet ved bensinstasjonen. De parkerte ved siden av hverandre. Fem biler,  jeg møtte sjåførene med sidemann inne på bensinstasjonen, forteller Tone.

Sjelden luksusbil: Nå får du den til en fjerdedel av prisen

Ekstra tak

Hun gikk deretter ut og tok bilde av bilene. Slik beskriver hun dem:

- Mye cammo på bilene. Det så ut som de hadde montert et ekstra tak og en ekstra frontrute. Ingen så at jeg tok bilde. Nå angrer jeg litt på at jeg ikke tok flere bilder!

Det Tone har tatt bilde av her, er i utgangspunktet en velkjent Maserati. nemlig mellomklasse-sedanen Ghibli.  Men testingen handler ikke om det vi ser på utsiden. Det er bare gjort for å avsløre minst mulig om SUV-en som er på vei.

Fant gammel skjønnhet i uthuset

Høyere tyngdepunkt 

Under skallet er det nemlig grunn til tro at dette er veldig nært en produksjonsklar utgave av bilen som skal hete Maserati Levante, og som skal bli en av verdens mest eksklusive SUV-er.

For å unngå å avsløre designet, testes teknologien under et velkjent "skall". Det som ser ut som et ekstra tak her, er sannsynligvis satt på for å teste hvordan understellet takler høyere tyngdepunkt.

I bilbransjen blir det mer og mer vanlig at samme plattform brukes på en rekke bilmodeller. Det stiller igjen store krav til tilpasning for hver enkelt modell.

Drøye forbikjøringer 

- Jeg har aldri sett noen lignende biler før, så det er klart at dette var stas!

- Men samme dag stoppet politiet i Bodø en bilkortseje med blant annet en kamuflert Lamborghini og endel følgebiler som hadde kjørt Kystriksveien nordover. Der hadde noen meldt fra om drøye forbikjøringer, forteller Tone.

Noe sånt kan hun ikke rapportere om fra Maserati-følget. De la tydeligvis vekt på å oppføre seg diskret, slik at de ikke skulle bli oppdaget av flere enn høyst nødvendig på testturen sin.

Italiensk luksus: Les mer om Maserati-SUVen her

LES OGSÅ: Denne Maseratien finnes det bare fire av