Syklon rammet øystat i Stillehavet: – Føltes som om verden gikk under

Det meldes om total ødeleggelse, og 44 personer fryktes omkommet i den fattige øystaten Vanuatu.

Dødstallene stiger etter syklonens Pams herjinger i Stillehavet. Ubekreftede meldinger går ut på at 44 mennesker er døde i Penama-provinsen nordøst på Vanuatu, opplyser FN.

20 personer er bekreftet skadd, sier Redd Barnas Tom Skirrow på telefon til nyhetsbyrået Reuters fra øystatens hovedstad Port Vila. Tallene stammer fra meldinger fra sykehus og helsepersonell, opplyser han.

Hvor omfattende skade syklonen har gjort siden den feide inn over øygruppa sør i Stillehavet sent fredag, er fortsatt ukjent. Kommunikasjonen med omverdenen er i stor grad slått ut. Øyevitner forteller om opptil åtte meter høye bølger og oversvømmelser i Port Vila.

– Det føltes ut som om verden var i ferd med å gå under, sier Alice Clements, talskvinne for FNs barnefond (UNICEF), på telefon til Reuters.

– Det er som om en bombe har gått av i sentrum av byen. Det finnes ikke strøm eller vann. Vi hører ubekreftede rapporter om døde og mange skadde. Vi vet at folk ber om hjelp, sier Clements.

UNICEF på New Zealand sier de frykter det verste. Redningsmannskaper har foreløpig ikke klart å ta seg fram til øygruppen.

Republikken Vanuatu består av 83 øyer med til sammen 260.000 innbyggere. Mange bor i små, skrøpelige hus som ikke har sjanse til å stå imot naturkreftene.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2