Ketil (58) lager strøm til elbilen sin selv

Blant de første i landet med eget kraftverk på taket.

Ketil Bilberg liker tanken på å kjøre rundt i en elbil drevet av egenprodusert solstrøm. – Det ligger en positiv psykologi i den tanken, mener askimingen. Solcelle panelene vil produsere omtrent dobbelt så mye strøm som elbilen bruker årlig.
Ketil Bilberg liker tanken på å kjøre rundt i en elbil drevet av egenprodusert solstrøm. – Det ligger en positiv psykologi i den tanken, mener askimingen. Solcelle panelene vil produsere omtrent dobbelt så mye strøm som elbilen bruker årlig.

På taket i villaen i Volleneveien er det nettopp kommet på plass 18 solcellepaneler. Med et lite nettbrett i stua kan Ketil Bilberg få detaljert statistikk over hvor mye strøm han produserer, hvor mange kilometer kjøring strømmen utgjør, og hvor mye CO2-utslipp han har unngått.
Solcellepanelene ble installert i forrige uke. Anlegget er klart til å starte produksjonen, men Bilberg venter på at nettselskapet Hafslund skal installere ny strømmåler, skriver Smaalene.no.

Blant de første i landet

Vanlige strømkunder teller forbruket. Bilberg trenger en måler som også teller hvor mye strøm som går ut igjen.

Solcelleanlegget fungerer slik at strøm han ikke bruker selv, blir solgt til nettselskapet.

– I sommeruker med fint vær vil jeg produsere mer enn forbruket. Da får jeg tilgodeskrevet strømmen, sier Bilberg.

Anlegget dekker store deler av det sørvendte taket, og kan produsere rundt 4.150 kilowatt-timer i året.

Det utgjør rundt 25–35 prosent av familiens strømforbruk. Han er blant de første i landet, og trolig den aller første i Østfold, som får sitt eget solstrømanlegg koblet til strømnettet.

– Jeg liker tanken på å gjøre et bitte lite bidrag for at vi endrer til en mer miljøvennlig kurs. Jeg tror at teknologien er avhengig av et marked. Hvis markedet er interessert, er det ingen grenser for hva teknologien kan få til. Bare se på elbilene og hvor mye som har skjedd der de siste årene. Det er ikke lenge siden elbilene hadde 30 kilometer rekkevidde. I dag er det over 300 kilometer, sier Bilberg, som til daglig er lærer.

Koster 70.000 kroner

Det er ikke først og fremst økonomisk avkastning som er motivasjonen for Ketil Bilberg. Anlegget koster 85.000 kroner. Enova bidrar med 15.000 kroner i tilskudd. Investeringen på 70.000 kroner er innspart i løpet av 14 til 16 år.

– Jeg er fullt klar over at dette kommer til å være langt billigere om to-tre år, men noen er nødt til å være først ute for at det skal bli billigere, mener askimingen.

Solenergi er ingen nyhet i Norge. Hytteeiere har brukt teknologien i 40 år.

– Vi var ganske tidlig ute på hyttemarkedet. Nå er teknologien kommet dit at panelene også kan gi vekselstrøm. Dette er brukt langt mer i Sverige og England enn i Norge, der vi henger litt etter, sier Per Urdahl fra Solel as.

Optimale forhold i Norge

Han har installert anlegget hos Bilberg i Volleneveien, og håper nordmenn skal velge solenergi. Norske lysforhold og temperaturer er faktisk optimale for strømproduksjon.

– Panelene produserer strøm selv om det ikke er sol. De produserer også best når det er litt kjølig. Norge har mer lys og kaldere forhold enn land som Spania, derfor fungerer det veldig bra. Askim har gode solforhold, og mange har muligheten til å produsere solenergi, forklarer Urdahl.

Miljøbevisst familie

Ketil Bilberg og familien er miljøbevisste. De har spist økologisk mat siden 1985. Tanken på et solstrømanlegg på taket kom for fem år siden. Ideen forble imidlertid bare en luftig tanke. Da han oppdaget et tilbud fra Solel via Elbilforeningen, var han solgt. Etter et kjapt spørsmål til kona var det lille elverket bestilt.

– Skal jeg være helt ærlig, så trodde jeg solcellepanel var vanligere enn det er. Jeg har sett solstrøm i både Danmark og Sverige, og trodde vi hadde kommet like langt i Norge, forklarer Bilberg.

Nå håper både han og Urdahl at det blir enklere og mer lukrativt å selge den overflødige strømmen. I Sverige konkurrerer strømselskapene om å kjøpe solenergien til markedspris. Bilberg er nødt til å selge strømmen billig til selskapet som har strømnettet i området. I Indre Østfold er det Hafslund.

Les flere bilsaker i Smaalenes motormagasin her

Les også: Brukt elbil: Derfor kan de være en dårlig investering