DRAMATISK REDNINGSAKSJON UTENFOR BÅTSFJORD:

Fem personer reddet etter dramatisk forlis

Mannskapet drev rundt i redningsflåte i over to timer før de ble reddet.

REDNINGSAKSJON: Bildet er av Redningsskøyta Reidar von Koss. Foto: Redningsskøyta «Reidar von Koss» / Twitter
REDNINGSAKSJON: Bildet er av Redningsskøyta Reidar von Koss. Foto: Redningsskøyta «Reidar von Koss» / Twitter

SISTE: Hele mannskapet på fem er reddet opp fra en redningsflåte. Klokken 06.06 ble de heist om bord i Sea King-helikopteret og fløyet til Hammerfest.

Klokken 03.35 sendte båten ut MAYDAY-signal.

– Mannskapet sa de gikk over bord, men vi på det tidspunktet var det usikkert om de var på redningsflåte eller om de lå i sjøen, fortalte redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge tidlig fredag morgen.

– Båten sank under føttene på dem

Det var den norske fiskebåten «Austbanken» som tok inn vann og sank klokken 05.35. Båten er 20 meter lang fiskebåt og er hjemmehørende i Tana.

– Klokken 05.40 ble det observert to redningsflåter i sjøen. Den første var tom, men fra den andre flåten ble det reddet opp fem personer. Alle i besetningen er nå gjort rede for, sier redningsleder Frode Iversen. 

De fem blir fløyet til Hammerfest og er sendes til sykehuset for sjekk.

– Alle fem om bord i fiskebåten måtte svømme til redningsflåtene da båten sank under føttene på dem. En av dem uten redningsdrakt, forteller redningslederen. 

Tok inn vann 

En omfattende redningsaksjon ble raskt satt i verk for å redde de fem fiskerne etter at båten forliste tolv mil nord for Båtsfjord natt til fredag. 

– Vi fikk melding via kystradioen i Vardø om at en fiskebåt tok inn vann. Relativt raskt etterpå så vi at båten kom til å synke, sier redningslederen.

Hovedredningssentralen ble varslet om det dramatiske båtforliset i Barentshavet i 3.30-tiden. 

Da båten gikk ned ble nødpeilesenderen utløst og redningssentralen fikk eksakt posisjon.

Storstilt redningsaksjon

Redningsaksjonen besto av et Sea King-helikopter fra Banak, et redningshelikopter fra Bristow i Hammerfest, redningsskøyta Reidar von Koss, kystvaktfartøyene Nordkapp, Andenes og Farm, samt tre sivile fartøy. 

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) opplyser til TV 2 at kystvaktskipet «Andenes» blir igjen i området for å plukke opp redningsflåtene fra den forliste båten.

(TV2 / NTB)