Tolv drept i angrep på fransk ukeavis

– Utvilsomt terror, sier Frankrikes president. Avisen er tidligere angrepet fordi de har publisert karikaturer av profeten Muhammed.

  • 12 mennesker er døde etter angrep mot den satiriske ukeavisen Charlie Hebdo. Sjefredaktøren og satiretegnere er blant de drepte. 
  • Beredskapsnivået i Paris er økt til det høyeste nivået etter angrepet.
  • Gjerningsmennene ropte «Allahu akbar» før skuddene falt.
  • President Francois Hollande sier det «utvilsomt» dreier seg om et terrorangrep.

Charlie Hebdos sjefredaktør Stéphane Charbonnier er blant de drepte i terrorangrepet mot det satiriske ukebladet, ifølge avisa Le Figaro. Han brukte signaturen Charb på sine arbeider.

I tillegg er tre av Frankrikes mest berømte satiretegnere drept i angrepet, opplyser Charlie Hebdos advokat. De er kjent som Cabu, Wolinsky og Tignous.

To politifolk er også blant de drepte. En av dem var redaktørens livvakt etter tidligere drapstrusler rettet mot ham. Fluktbilen, en svart Citroën, er funnet.

Maskerte bevæpnede menn stormet redaksjonslokalene til det franske satiriske ukebladet Charlie Hebdo i Paris onsdag ettermiddag. 12 personer ble drept før gjerningsmennene forsvant i kjøretøy. Vitner forteller at gjerningsmennene hadde automatvåpen.

Bilder og videoer fra angrepet viser mørkkledte maskerte personer med automatvåpen som roper «Allahu akbar», etterfulgt av skudd.

En video viser to gjerningsmenn som henretter en mann i uniform, trolig en politimann, på fortauet. 

«Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død», skal en av terroristene bak angrepet ha ropt mot politiet som forsøkte å stanse dem da de kom ut av lokalene. Det viser en annen video som er publisert av en fransk TV-kanal.

Dette er det dødeligste terrorangrepet i Frankrike på minst 20 år og beskrives som den mørkeste dagen i fransk pressehistorie.

I Paris er trusselnivået hevet til høyeste nivå. Andre franske redaksjoner har hevet sikkerhetsnivået, og det er økt sikkerhet rundt kirker, synagoger og moskeer i sentrum av Paris.

Følg utviklingen i TV 2s livesenter.

En kilde med kjennskap til etterforskningen sier to menn med en kalasjnikov og et rakettvåpen stormet bygningen sentralt i Paris og at det også oppsto en skuddveksling med sikkerhetsstyrker.

Det satiriske ukebladet Charlie Hebdo har blant annet en tegneseriestripe som heter «Livet til Mohammed». Den siste twittermeldingen fra ukebladet var en tegneserie om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, melder BBC.

Bladet har tidligere mottatt trusler på grunn av bladets karikaturtegninger av profeten Mohammed. I 2011 ble redaksjonen angrepet med en brannbombe etter at magasinet trykket en karikatur av profeten Muhammed på forsiden.

Et år senere publiserte avisen nye karikaturer av profeten og ble fordømt over store deler av den muslimske verden.

Frankrikes president Francois Hollande var onsdag ettermiddag på vei til åstedet. Han sier skytingen utvilsomt var et terrorangrep. Hollande sier også at flere terrorangrep er avverget den siste tiden.

– Vi er truet fordi vi er et fritt land, sier Hollande.

Den britiske statsministeren David Cameron fordømmer det han kaller avskyelige drap. USAs president Barack Obama fordømmer angrepet på det sterkeste.

«Min fulle solidaritet med vår allierte Frankrike etter de forferdelige angrepene mot pressefrihet. Mine tanker er med ofrene og deres familier», twitrer Nato-sjef Jens Stoltenberg.

«Skytingen i Paris er en tragisk og feig handling, både tapene av menneskeliv og det avskyelige angrepet på ytringsfriheten», skriver statsminister Erna Solberg (H) på Twitter.

Også utenriksminister Børge Brende (H) uttrykker avsky over angrepet.

«Dypt rystet over terrorangrepet i Paris. Uakseptabelt angrep mot uskyldige og ytringsfriheten.»

Bildet høyere oppe i artikkelen viser det som antas å være den siste tweeten fra ukebladet. Teksten «Meilleurs vœux, au fait» oversettes til «Beste ønsker, forresten».

– PST følger situasjonen fortløpende for å se om dette kan få konsekvenser for trusselbildet i Norge, sier Martin Bernsen i PST til TV 2.

Leder Thomas Spence i Norsk journalistlag sier det er en svart dag for ytringsfriheten.

– Dette var en dypt tragisk og alvorlig start på det nye året. Det er åpenbart et målrettet angrep på en redaksjon, og i så måte et angrep på ytringsfrihet og kritisk journalistikk, sier Spence til fagbladet Journalisten.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum sier til TV 2 at hendelsen i Frankrike vil kunne skape frykt i alle redaksjoner.

– Det er helt forferdelig. Min neste tanke er hvordan dette vil påvirke de redaksjonelle beslutningene fremover, sier Løken Stavrum.

Redaksjonen i Charlie Hebdo satt i et møte der de planla et spesialnummer av satiremagasinet viet islam, da terroristene angrep, melder fransk TV ifølge NTB.

Se direkte video øverst i artikkelen. 

 

Mer innhold fra TV 2