Smart og praktisk - eller bare dyrt og irriterende?

Store forskjeller i både pris og brukervennlighet.

Ryggekamera med hjelpelinjer og markering for å vise hvor langt unna objektet du er kan være nyttig. Men da må linsa være såpass ren at du kan se noe.
Ryggekamera med hjelpelinjer og markering for å vise hvor langt unna objektet du er kan være nyttig. Men da må linsa være såpass ren at du kan se noe.

 Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

 

Hei Benny!

Nå er jeg skikkelig oppgitt her. Vi kjøpte bil i fjor høst – og for oss var det viktig at vi måtte få en bil med ryggekamera. Det har vi sett på flere andre biler, og synes virker veldig smart.

Men nå som vi har hatt bilen i et par måneder, må jeg si at dette er ganske meningsløst. Ikke bare blir det skittent før du har rukket å kjøre ut av gårdsplassen, men i mørket er det jo mer eller mindre meningsløst. Viser ingenting.

Burde ikke dette vært mye bedre? Er det noe poeng å klage til forhandler? Hilsen Bård

 

Heisann Bård!

På moderne biler er det stadig mer vanlig å få montert kameraer rundt omkring for å gjøre kjøringen og ikke minst ryggingen lettere og tryggere.

Ryggekamera har vært med oss i mange år allerede. I starten ble de hyllet som veldig nyttig og smart utstyr. Særlig på store biler, eller biler med dårlig sikt bakover.

En ting er lettere parkering, en annen er at det blir enklere å oppdage barn eller små hindre bak bilen, ting du ikke kan se i speilene, samt at du kan rygge for eksempel inntil en vegg etc, med full kontroll.

I USA mener en at dette utstyret er så viktig at National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) har bestemt at ALLE nye biler skal ha ryggekamera innen midten av 2018.

Les også: Utstyret du må du "må ha" når du kjøper bil

Noen kan det ...

Men ryggekamera er ofte langt ifra like bra i praksis som i teorien, dessverre. Selv om det er - til dels store - variasjoner her.

I flere av testbilene vi har kjørt, blir skjermen mer eller mindre sort når du forsøker å rygge i skumring/mørket. Og på biler som har kameraet utsatt plassert på bakluka, blir det fort så skittent at det knapt har noen funksjon, selv i dagslys.

Dette er det nok mange som ikke tenker så mye over, når de bestiller utstyret. Det høres jo så bra ut.

Det skal sies at enkelte produsenter har smartere løsninger enn andre. For eksempel har både VW og Mercedes på enkelte modeller en løsning der kameraet er skjult helt til du setter bilen i revers. På den måten holdes linsa ren, og du får perfekte bilder hver gang. Nissan har en egen "linsespyler" for bare å trekke fram et par eksempler. 

Tesla har også en fordel - med HD-kamera og den enorme skjermen som viser innholdet.

Les også: Her er bilene som taper seg minst i pris

Dårlige lysforhold

På de litt dyrere bilene er også optikken bedre med tanke på dårlig lysforhold. 

I tillegg har mange fått flere linser, slik at en kan lage et såkalt surroundview-bilde. Da er det omtrent som om du står rett over bilen og kikker ned. Ganske stilig, og kan være nyttig i enkelte situasjoner. 

Noen modeller har også fått kamera plassert rett i forkant av hjulbuene foran, slik at du kan se bedre til siden når du kommer ut i et uoversiktlig kryss. 

En annen kamerafunksjon jeg synes er praktisk - er den som er laget for å gjøre det lettere å parkere gunstig i forhold til en tilhenger. Her filmes det rett ned på hengerfestet, og vises med hjelpelinjer hvor langt unna du er. Så kan du mer eller mindre komme deg perfekt på plass - uten å bulke eller ripe fangeren.

Men når det gjelder din sak og skuffelsen over kameraet i praksis: Her er det neppe noe stort poeng å klage til forhandler. Du får heller forsøke å holde linsa ren så godt du kan, og eventuelt gå ut og pusse den før du skal parkere på et uoversiktlig sted.Lykke til!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: Dette er bilene som oftest bryter sammen