30 døde funnet etter AirAsia-styrten

Dårlig vær gjør søkearbeidet vanskelig.

Kister med omkomne etter AirAsia-styrten bæres inn i et militærfly som skal til Surabaya i Indonesia. Foto: Reuters
Kister med omkomne etter AirAsia-styrten bæres inn i et militærfly som skal til Surabaya i Indonesia. Foto: Reuters

SISTE: 30 personer er funnet etter AirAsia-styrten, forteller indonesiske myndigheter til tv-stasjonen MetroTV. Noen av de døde sitter fastspent i setene. 

Letingen etter svar på hva som skjedde med flyet og de 162 menneskene om bord på QZ8501, har blitt utsatt gjentatte ganger på grunn av dårlig vær.

Fredag ble det tatt i bruk avansert sonarutstyr og metalldetektorer etter flyet som forsvant 42 minutter etter avgang fra Indonesia, på vei til Singapore.

Vanskelig å hente opp døde

Dårlig vær gjør søkearbeidet komplisert. Dykkere har i flere dager stått stand-by til å delta i letingen etter flykroppen, men også fredag melder Reuters at dårlig vær stanser dykkerne. 

– Bølgene kan komme opp i fem meters høyde i ettermiddag, det er enda høyere enn  går, sier helikopterpilot Tagtag Onne til Reuters

Han har flydd over søkeområdet, på let etter omkomne og vrakrester. 

– Vi ser hele tiden etter bedringer i været, så vi kan gjøre søk. I går skulle vi hente en omkommet opp av sjøen, men bølgene gjorde det umulig. Noen ganger så vi den døde, så forsvant den igjen, sier Tagtag Onne.

– Har funnet flyhalen

Kapteinen på et indonesisk marineskip hevder de har funnet flyets hale på havbunnen. 

– Vi klarte å spore opp halen på flyet ved bruk av en sidesøkende sonar, sier Yayan Sofyan til Metro TV.

Han sier halen ligger på 29 meters dybde.

– Vi prioriterer å finne hoveddelen av vraket og ferdskriveren, sier sjefen for Indonesias redningstjeneste, Bambang Sulistyo.

Les også: Her er noen av historiene til de 162 som var om bord i AirAsia-flyet.

Skip med sonarteknologi gjennomsøker området etter flyskroget. Minst tre indonesiske skip, ett fra Singapore og ett fra USA er også med i letingen. Fem undervannsmikrofoner, såkalte hydrofoner, skal også utplasseres for å forsøke å fange opp lydsignaler under vannet.

– Været er ganske bra denne morgenen, men det regner fortsatt lett. Vår tidligere erfaring tilsier at været kan bli mer uvennlig senere på dagen, sier Bambang.

Et sonarbilde fra leteområdet viser en stor, mørk gjenstand på havbunnen i Javasjøen, men det men det er ikke bekreftet at dette er flyet.

Eksperter tror vraket kan ligge på havets bunn ganske intakt, og at mange omkomne befinner seg i vraket.

Passasjerene satt trolig fastspent med setebelte på siden de fløy i dårlig vær. De omkomne som er funnet på havoverflaten har trolig blitt trukket ut av en sprekk i skroget, sier den australske luftfartseksperten Geoffrey Thomas til nyhetsbyrået AP.

Mer innhold fra TV 2