Soldater slipper uniformsplikt på reise

Soldatene er fornøyde etter at vernepliktige soldater nå slipper å bruke uniform for å oppnå rabatt på reiser.

FORNØYD: Landstillitsvalgt i Forsvaret, Jo Anders Alm Thoen, er glad for at uniformsplikten på reise fjernes (Foto: Ola Haram/TV 2)
FORNØYD: Landstillitsvalgt i Forsvaret, Jo Anders Alm Thoen, er glad for at uniformsplikten på reise fjernes (Foto: Ola Haram/TV 2)

Den nye ordningen ble iverksatt allerede torsdag, opplyser Forsvaret torsdag. Forsvarssjefen vil foreløpig ikke pålegge militært personell å benytte sivilt antrekk på reise.

– Samtidig legges det med umiddelbar virkning til rette for at vernepliktige mannskaper ikke må bruke uniform for å oppnå rabatt på reiser. Dette innebærer at de vernepliktige får samme mulighet som fast ansatte til selv å velge bruk av uniform på fritid og på reise, heter det i en uttalelse torsdag. Forsvarssjefen kommer tilbake med nærmere retningslinjer for hvordan dette i praksis skal håndteres.

Fornøyde soldater

Landstillitsvalgt i Forsvaret, Jo Anders Alm Thoen, er glad for at uniformsplikten utenfor leir er fjernet.

– Fra nå av kan ingen pålegges å gå i uniform. Forsvaret har gjort en sikkerhetsvurdering på dette. Det er viktig nå at dette kommer fram til hver enkelt soldat, sier Alm Thoen til TV 2.

Beskjeden kommer dagen etter at Politiets sikkerhetstjeneste offentliggjorde en ny trusselvurdering, der politifolk og soldater trekkes fram som spesielt utsatt for terrorangrep. I Canada ble soldater i uniform nylig utsatt for to angrep på kort tid

– Innenfor de kommende 12 månedene er det sannsynlig at det kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge. Med utgangspunkt i gjeldende trender innenfor ekstreme islamisters mål og metoder (...) kan militært personell, politi og enkelte politiske beslutningstakere være særlig utsatte, skriver PST i sin oppdatering. (TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2