Fondue

Et måltid som varer lenge, og som samler venner og familie rundt gryten på bordet

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Litt informasjon:

Fondue er en sveitsisk, italiensk, og fransk rett hvor ost ble smeltet i en liten gryte over en varmekilde/brenner.
Brødterninger ble stukket på lange gafler og dyppet i den varme smeltede osten, servert med grønnsaker og pickles.

Fondue Bourguignonne er en variant med mørt kjøtt i treninger som stikkes på gafler med lange skaft, fonduegafler, og stekes/kokes i varm olje.

Fondue kan også lages til dessert, hvor for eksempel sjokolade smeltes i gryten og biter av frukt dyppes i den varme sjokoladen.

Fondue ble servert tidlig på 30 tallet, men her i Norge ble den godt kjent på 60- og 70-tallet og har igjen blitt populær.

Viktig - Les instruksen som følger med fonduesettet og ha ALLTID et lokk liggende lett tilgjengelig hvis olje i gryten tar fyr. Slukk ALDRI med vann, det vil bare få flammen til å frese opp.

 

Slik gjør du:

Fondue Bourguignonne

Beregn 180-200 g mørt kjøtt pr person, indrefilet av svin, lam, storfe, vilt eller kylling.
Del kjøttet i terninger ca 3x3 cm. Dette kan gjøres i god tid før servering. Kjøttet bør ha romtemperatur når det skal stikkes i gryten med den varme oljen.
Gjør også ferdig resten av tilbehøret, grønnsaker i biter, sopp, brødterninger. Alt må være helt tørt før det stikkes i gryten.

Tilbehør som ikke skal varmes i gryten kan være, div. chutney, pickles, oliven, sherrytomater, bearnaise saus, rødvinssaus, kryddersmør eller ulike typer remulade.
Hell nøytral olje i gryten (ikke mer enn ¾ full). Varm olje på platen på komfyren, før den settes på stativet med varmekilden under. Regulér brenneren slik at oljen har passe høy temperatur og ikke stikk for mange gafler i oljen av gangen, da temperaturen på oljen vil falle og kjøttet blir kokt istedet for stekt.
Før steking av kjøtt, stikk en brødterning på en fondue gaffel, blir brødterningen brun/stekt i løpet av 1 min er oljen varm nok.