IOC-presidenten ser behov for endringer

Lausanne (Reuters): Det at Oslo trakk sin OL-søknad har ikke skadd IOC, men har understreket behovet for å gjøre endringer, sier IOC-president Thomas Bach.

BEKLAGER: IOC-president Thomas Back sier at han føler med de norske utøverne etter at Oslo2022 ble lagt død. (PHOTO / RICHARD A. BROOKS)
BEKLAGER: IOC-president Thomas Back sier at han føler med de norske utøverne etter at Oslo2022 ble lagt død. (PHOTO / RICHARD A. BROOKS)

Torsdag kommenterte Bach for første gang at Oslo ikke lenger er aktuell søker for OL i 2022. Han kaller beslutningen i hovedsak «politisk», gitt at Norge har en koalisjonsregjering som er i mindretall i Stortinget.

– Vi føler med de norske utøverne og idrettsbevegelsen som var veldig engasjert i søknaden fordi de innså hva slags løft det ville gi idrett og folkeidrett i Norge, sier Bach.

– Ikke fått en blåveis

Da Oslo trakk sitt kandidatur, ble Den internasjonale olympiske komité (IOC) sittende igjen med to søkere, Beijing og Almaty. Oslo var fjerde kandidat som endte med å trekke søknaden.

IOC har fått kraftig kritikk etter at det ble kjent at de stilte spesifikke og til dels veldig spesielle krav til Oslo for at OL i 2022 skulle bli en realitet. Kritikken går ikke inn på IOC-sjefen.

– Vi har ikke engang fått en blåveis. Vi bør ikke glemme at vi har to kandidater, Beijing og Almaty, som har svært interessante tilbud, sier Bach til Reuters.

Angrep Oslo2022

I en pressemelding sent søndag kveld, langet IOC ut mot avgjørelsen om at Norge ikke vil arrangere OL i 2022 og mente den var basert på halvsannheter og feil. 

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, slo torsdag morgen tilbake mot uttalelsene og kalte de urimelige og at IOC utviste arroganse i pressemeldingen. 

– Det synes jeg er ganske urimelig. I den debatten har begge sider noen ganger ikke vært helt presise. Sånn er det ofte i det offentlige ordskiftet, men å gå derfra å si at stortingsgruppen, regjeringen, byrådet og bystyret ikke forstår hva dette er, eller ikke skjønner det, det synes jeg er ganske arrogant, sa Røsland og la til:

– Jeg tror ikke det er et spesielt behov for at IOC bidrar til den type ordbruk som vi så i går, sier Røsland.

Avviste luksuskrav

Onsdag ble det kjent hvilke krav og spesifikasjoner IOC stiller for sine søkerbyer. De krevde blant annet eget kjørefelt for sine representanter, cocktail-fest hos kongen, og tilgang til bar utover normale åpningstider. Ifølge byrådslederen ble IOC gitt en klar tilbakemelding på at slike spesifikasjoner ikke ville bli innfridd på norsk jord.

– Da vi la inn søknaden vår og konseptet vårt, så har ikke vi med egne trafikkfiler for IOC. Vi har sagt at det ikke er praktisk mulig i Norge, at vi har ikke plass til det på en del av disse veiene, og at det er helt utenkelig å gjøre det på den måten i Norge, sa Røsland og la til:

– Det er ingen som har egne trafikkfiler for seg personlig, det har ikke kongefamilien, det har ikke regjeringen og det skal selvfølgelig heller ikke IOC ha.

(TV 2/ NTB)

Mer innhold fra TV 2