Avstemningen  i Skottland:
Skottene stemte nei til løsrivelse

55 prosent av skottene stemte nei til løsrivelse fra Storbritannia. Lederen for ja-bevegelsen erkjenner valgnederlag.

STERKE FØLELSER: Det har vært rekordhøy oppslutning i valget i Skottland. (AP Photo/Matt Dunham)
STERKE FØLELSER: Det har vært rekordhøy oppslutning i valget i Skottland. (AP Photo/Matt Dunham)

Ja-tilhengernes leder, Alex Salmond, erkjenner fredag morgen valgnederlag. 

– Vi vet at flertallet har valgt å si nei, og oppfordrer skottene til å akseptere valgresultatet, sier Godtar ifølge nyhetsbyrået AP. 

Opptellingen etter torsdagens valg viser at 55 prosent av skottene stemte nei til løsrivelse, mens 45 prosent har stemt for.

Nei-siden vant i hovedstaden, Edinburgh, med en margin på 61 prosent mot ja-sidens 38 prosent. Ja-siden fikk flertall i Skottlands største by, Glasgow, men det var ikke nok. 

– Avstemmingen ble mer udramatisk enn ventet, sier Storbritannia-ekspert Øyvind Bratberg til TV 2.

Tidlig fredag morgen møtte TV 2 skuffende ja-tilhengere på gaten i Edinburgh. De var på vei hjem fra valgvake, med det skotske flagget knyttet over ryggen. De føler de har hatt media mot seg, og mener spørsmålet om løsrivelse vil dukke opp igjen. 

Hele 4,3 millioner skotter registrerte seg til gårsdagens folkeavstemning.

Lettet Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron møtte pressen like etter klokken 08 fredag morgen. Han har jobbet intenst de siste ukene for å holde Storbritannia samlet.

– Det skotske folk har talt, og resultatet er tindrende klart. De har holdt vårt land av fire nasjoner samlet, og som millioner av andre er jeg henrykt, sier Cameron. 

To dramatiske uker

– De siste to ukene har vært svært dramatiske, og ja-siden gjorde et voldsomt byks på meningsmålingene, sier Bratberg til TV 2. 

Frontene har vært steile, og meningsmålingene svært jevne. 

– Hvorfor tror du resultatet ble som det ble?

– Jeg tror flere tvilende velgere har latt bekymringen om de mange ubesvarte spørsmålene komme til overflaten. I tillegg har nok mange lyttet til britiske politikere som har kommet med nye løfter rettet mot Skottland den siste uken. Tilsammen har dette gjort at tilstrekkelig mange tvilere har landet på nei-siden, sier Øyvind Bratberg. 

– Hvordan skal man forene folket nå?

– Det blir en utfordring, for det er store splittelser. Debatten om hva som skal skje videre kommer umiddelbart til å bli hørbar, sier Bratberg, og legger til: 

– Det blir spennende tider, for det er kastet opp mange baller som lenge har ligget i dvale.

– Et splittet Skottland

– Uansett ja eller nei til løsrivelse, vil resultatet bli et splittet Skottland. Det bekymrer, sier Storbritannia-ekspert og førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

Stemningen har vært hissig mellom tilhengerne og motstanderne av løsrivelse de siste dagene. Dagen før folkeavstemningen var det flere sammenstøt mellom partene.

– Folk vil fortsette å jobbe for uavhengighet hvis det blir nei, og folk vil jobbe for at Skottland skal komme inn i unionen igjen hvis det blir et ja.

Mustad er for tiden i Skottland for å få med seg folkeavstemningen på nært hold. Torsdag snakket Mustad med flere hundre velgere utenfor flere valglokaler i Edinburgh. Han sier det er stor forskjell på ja-og nei-velgerne.

– De som stemmer ja, er veldig interesserte i å vise det og er veldig utadvendte. Motstanderne nesten bare hvisker det i øret til oss. Det virker som det er kult å stemme ja, forteller Mustad.

– Avgjørende for Europa

Det er ikke bare i Storbritannia skottenes folkeavstemningen engasjerer. Frankrikes president Francois Hollande uttalte torsdag at han mener en eventuell skotsk løsrivelse fra Storbritannia kan være et ledd i nedbyggingen av Europa.

Hollande sier at utfallet av folkeavstemningen torsdag ikke bare er viktig for Storbritannia, men for resten av Europa.

– Etter å ha bygget Europa over de siste 50 årene, risikerer vi å komme inn i en periode med dekonstruksjon. sier den franske presidenten.

Han mener avstemningen i Skottland finner sted på et tidspunkt som ikke bare kan være avgjørende for Storbritannia, men for hele det europeiske kontinent.

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2