EU krever at Russland løslater kidnappet agent

Russerne har siktet den estiske agenten for spionasje.

Kidnappingen av Eston Kohver skjedde bare to dager etter at USAs president Barack Obama besøkte Estland. Foto: FSB/russisk TV
Kidnappingen av Eston Kohver skjedde bare to dager etter at USAs president Barack Obama besøkte Estland. Foto: FSB/russisk TV

EU krever at Russland umiddelbart løslater den estiske politimannen som hevdes bortført av russisk sikkerhetstjeneste.

Myndighetene i Tallinn beskylder russiske sikkerhetsstyrker for å ha truet politimannen Eston Kohver med våpen og bortført ham fra estisk territorium. Russerne sier på sin side at han ble pågrepet på den russiske siden av grensen.

– I strid med folkeretten

Kohver er nå siktet for spionasje, og risikerer 20 års fengsel i Russland.

– Vi er bekymret over bortføringen av den estiske polititjenestemannen Eston Kohver av russiske sikkerhetsstyrker på estisk territorium nær den russiske grensen 5. september, sier en EU-talsmann til Reuters.

– Russlands handling er i strid med folkeretten og prinsippet om grensers ukrenkelighet, sier talsmannen, som føyer til at EU-delegasjonen i Moskva har vært i kontakt russiske myndigheter i håp om å få en rask løsning på saken.

– Vi ber om at Kohver raskt løslates og returneres trygt til Estland, sier talsmannen.

Pågripelsen skjedde bare dager etter at USAs president Barack Obama besøkte NATO-landet for å dempe uroen blant de baltiske allierte i forbindelse med Ukraina-krisen.

Plassert i FSB-fengsel

Det russiske FSB, etterfølgeren til sovjettidens sikkerhetstjeneste KGB, sa i en sjelden uttalelse i forrige uke at Kohver var blitt pågrepet da han samlet etterretningsopplysninger nordvest i Russland, nær grensen til Estland.

Tallinns president Toomas Hendrik Ilves har en helt annen versjon av hendelsen. Han sier esteren var i ferd med å etterforske en kriminalsak ved grensen, på estisk territorium. Estisk påtalemyndighet sier politimannen ble bortført av russiske styrker som brukte støysendere og røykgranater.

Kohvers forsvarer Nikolai Polozov sier esteren er plassert i et FSB-fengsel i Moskva. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2