Her ligger Mercedes minst to år foran konkurrentene

Men nordmenn vegrer seg for bestille utstyr som gjør at bilen "kjører av seg selv".

Mercedes har utviklet et hav av sikkerhets- og komfortassistenter i de nye modellene sine. De er også de eneste som lar bilen kjøre helt selv i rushtrafikken - både gir, gass, bremse og ikke minst svinge helt selv.
Mercedes har utviklet et hav av sikkerhets- og komfortassistenter i de nye modellene sine. De er også de eneste som lar bilen kjøre helt selv i rushtrafikken - både gir, gass, bremse og ikke minst svinge helt selv.

Det er fortsatt en stund til vi har helt selvkjørende biler på plass. Men utviklingen har gått raskt de siste årene - og at det nærmer seg med stormskritt er det ingen tvil om.

De som ligger lengst framme akkurat nå er Mercedes. 

Det amerikanske nettstedet Automotivenews.com har sitert flere bransjekilder på at det tyske premiummerket ligger langt foran konkurrentene når det kommer til kjøreassistent-systemer.

Du kan riktignok ikke legge bena på dashbordet og armene bak hodet riktig enda, men nye Mercedeser kan faktisk gire, gasse, bremse og svinge helt av seg selv.

Les også: Her er det like før det smeller

Kjører av seg selv i rushtrafikken

Som første bilmerke har de nemlig utstyrt bilene sine med det som kalles Distronic Plus with steering assistant. Dette gjør at du, for eksempel i rushtrafikk, kan la bilen stå for kjøringen, helt selv. Utstyret er tilgjengelig på C-, E-, CLS- og S-klasse.

Her i Norge er imidlertid andelen som bestiller sin bil med dette utstyret lav. Riktignok velger 93 prosent av alle som kjøper S-klasse å krysse av for dette utstyret - men på de to andre modellene er andelen overraskende lav.

Les også: Mercedes har aldri solgt flere biler

Nordmenn avventende

Bare 21 prosent av de som kjøper C-klasse og 15 prosent av de som kjøper E-klasse bestiller bilen sin Distronic Plus.

- Sett i lys av at dette er det nærmeste man kommer "fremtidens selvkjørende biler" forundrer det meg at andelen ikke er høyere. For du verden så deilig det er å la bilen kjøre selv i saktegående køer, sier informasjonssjef i Mercedes Norge, Christoffer Nøkleby.

Skeptiske kunder

Den samme erfaringen har en gjort i USA. Mange av kundene velger ikke dette utstyret. 

Forhandlerne på den andre siden av dammen, uttaler til Automotivenews at årsaken rett og slett er at utstyret og teknologien er for fersk. Når kundene prøver det i praksis, blir det ganske enkelt litt overveldet.

Det å overlate kjøringen helt og holdent til bilen er nok en litt høy terskel for mange.

Les også:Slik vil Mercedes overgå konkurrentene - igjen

Spesiell opplevelse

Undertegnede har selv kjørt C-klasse i tett trafikk, og overlatt både ratt, gass- og bremsepedaler til bilen selv. Og det fungerer. Det er en svært spesiell opplevelse å bli fraktet rundt i sin egen bil.

Systemet er laget slik at det kun kan brukes i saktegående rushtrafikk - der bilen både belager seg på informasjon fra blant annet seks (!) radarer, åtte kameraer og en rekke sensorer.

Men i teorien er det ikke noe i veien for å kunne bruke systemet i høy hastighet heller. Her kommer imidlertid sikkerhetshensynene inn.

Les også: Design-Mercedes til under en tredjel av nypris

Imponerende sikkerhetsutstyr

Broom har også fått demonstrert de andre sikkerhetssystemene som Mercedes har lansert i sine nye modeller. Blant annet Adaptive Break and Colliosion Assist og Collision Prevention Assist. Det høres veldig fancy ut - og det er det faktisk også. 

Kort sagt oppdager bilen selv farer i veibanen, for eksempel at bilen foran bråbremser eller fotgjengere i kjørebanen, og bidrar til riktig bremsetrykk. Om sjåføren ikke reagerer raskt nok bremser bilen selv. 

Totalt sett er det i nye C-klasse 36 ulike systemer som jobber sammen for å sikre mest mulig sikkerhet og komfort.

Les også: Ny Mercedes går ned i pris