Evaluering: Sexkjøpsloven har hatt effekt

Oslo (NTB): Formålet med sexkjøpsloven er innfridd. Loven har bidratt til å redusere prostitusjonen, ifølge en uavhengig evalueringsrapport som ble lagt fram mandag.

SEXKJØPSLOVEN:
Etter at forbudet mot kjøp av sex inntrådte fra 1. januar 2009 er det færre prostituerte i Kongensgate i Oslo. Bildet er tatt i 2009. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SEXKJØPSLOVEN: Etter at forbudet mot kjøp av sex inntrådte fra 1. januar 2009 er det færre prostituerte i Kongensgate i Oslo. Bildet er tatt i 2009. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Loven ble innført av den rødgrønne regjeringen og trådte i kraft 1. januar 2009.
Det er Vista Analyse som har evaluert sexkjøpsloven, og rapporten på 200 sider ble lagt fram mandag.
– Denne rapporten vil være en av flere sentrale kilder til kunnskap om prostitusjonsmarkedet i Norge. Vi vil nå sette i gang et arbeid med en stortingsmelding som løfter fram alle utfordringene knyttet til prostitusjon. Vi vil ha en grundig og prinsipiell debatt omkring dette, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen.

Ifølge rapporten er etterspørselen etter prostituerte redusert som følge av sexkjøpsloven.

– Dette bekreftes blant annet av at de prostituerte sier at sexkjøpsloven har bidratt til et kjøpers marked. Flere opplever at det ofte er stille i markedet med mer dødtid mellom hver kunde. Kundene har dårligere tid, er mer stresset og ønsker å bli raskere ferdig enn tidligere. Dette kan også innebære lavere prisen, heter det i rapporten. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2