– Trusselberedskapen vil bli nedtrappet

Justisminister Anders Anundsen (Frp) holdt pressekonferanse torsdag ettermiddag for å gi en oppdatert gjennomgang av trusselnivået mot Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at trusselberedskapen vil bli nedtrappet til samme nivå som før beredskapen ble skjerpet sist torsdag. 

– Informasjonsinnhentingen den siste uken har gradvis gitt oss et bedre og mer detaljert beslutningsgrunnlag. Usikkerheten er blitt vesentlig redusert. Vi mener vi nå har tilstrekkelig grunnlag for å konkludere, og konklusjonen er at sannsynligheten for at opprinnelig info er riktig, er redusert. Trusselen om et nært forestående terrorangrep i Norge, er redusert, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse om trusselsituasjonen torsdag.

Tidligere torsdag ettermiddag meldte NTB at politidirektoratet har beordret Salten politidistrikt til å avvikle den styrkede beredskapen i distriktet. Det innebærer at politiet ikke lenger skal bære våpen, og at grensekontrollen skal normaliseres.

Torsdag kveld melder politidirektoratet at midlertidig grensekontroll på indre Schengengrenser, som ble iverksatt den 24. juli, er opphevet.

  • Se pressekonferansen i video i toppen av saken!

Arbeidet med alle tilgjengelige ressurser

Bjørland forteller at PST har arbeidet med alle tilgjengelige ressurser fra de fikk opplysninger om et mulig terrorangrep mot Norge.

– Innledende undersøkelser styrket troverdigheten. Dette var noe av bakgrunnen for at vi vurderte det som nødvendig å iverksette tiltak. En del av dem var synlige tiltak, som er én av årsakene til at vi valgte å offentliggjøre trusselen, sier Bjørnland.

Hun sier videre at en mulig effekt av offentliggjøringen kan ha vært at en forhindring av et angrep – men at dette får vi aldri svar på, dersom det er tilfelle.

Humlegård: – Offentligheten måtte informeres

Politidirektør Odd Reidar Humlegård betegner det som umulig å ikke informere offentligheten om trusselen. 

– Det var åpenbart for politiet at vi måtte sette i gang ekstratiltak. Det var umulig å ikke informere samfunnet om det. Vi opplever at folk flest har tatt dette med fatning, og vi har mottatt mange verdifulle tips, sier han.

Han forteller videre at arbeidet med å sette politiet på en høyere beredskapsfot har gått bra, og at politiet har klart oppgaven fint uten at det har blitt meldt om de store vanskelighetene. 

– Vi ser effekten av arbeidet som er gjort for å styrke politiet beredskap, sier Humlegård.

Han sier videre at politiet foreløpig ikke vet hvor mye tiltakene har kostet, men at de er i gang med å forberede en evaluering.

– Utfordringene er ikke løst

Så sent som onsdag ble situasjonen betegnet som «alvorlig og uavklart» – en uendret vurdering fra dagen før.

Samtidig ble det varslet fra Politidirektoratet (POD) at nedtrappingen av beredskapen i gatene ville fortsette, men med opprettholdt bevæpning og mulighet for rask oppskalering.

– Det har vært en løpende utvikling den siste uken. Det er ingen distinkt forskjell fra i går til i dag, men det har vært en gradvis utviklingen mot en reduksjon av trusselbildet, sier Bjørnland.

Hun sier videre at selv om trusselnivået er tilbake til nivået som det var før beredskapen ble skjerpet sist torsdag, er ikke utfordringene løst.

–  Det er dessverre grunn til å minne om at faren for et terrorangrep er en del av vår virkelighet. Det norske, åpne, demokratiske samfunnet vårt er sårbart, sier Bjørnland, og legger til: 

– En særlig bekymring er unge som reiser og slutter seg til terrorgrupper i konfliktområdet. Utfordringene er ikke løst. Vi må alle være forberedt på at nye trusselsituasjoner kan oppstå. Det er ikke en unntakstilstand, det er normalsituasjonen.

(TV 2/NTB)