PST sikter nordmann for terror i Jemen

PST har siktet og etterlyst Anders Dale (35) fra Akershus for terrorvirksomhet i Jemen.

Tirsdag ble det kjent at amerikanske myndigheter har satt en nordmann (35) på terrorlisten.

Onsdag opplyser PST til at de over lengre tid har etterforsket denne personen, og at han er terrorsiktet.

– Vi bekrefter at vi har en pågående etterforskning mot nordmannen som er terrorlistet av USA, sier kommunikasjonsrådgiver i PST, Siv Alsén, til TV 2.

– Vedkommende er mistenkt for overtredelse av straffelovens paragraf 147 a og siktet for paragraf 147 d, sier Alsén.

Paragraf 147 a vil si «en straffbar handling som [...] anses som en terrorhandling», og som kan straffes med fengsel i opptil 21 år.

Paragraf 147 d vil si «Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.»

Justisdepartementet opplyste tidligere i dag til TV 2 at de har blitt orientert om amerikanske myndigheters beslutning om å føre nordmannen på terrorlisten.

Kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen understreket at dette er en beslutning som amerikanske myndigheter har fattet alene.

– Amerikanernes beslutninger om listeføringer til sin nasjonale terrorliste har virkninger kun for USA og deres borgere og foretak. Norge etterlever sine internasjonale forpliktelser ved å gjennomføre beslutninger fra FNs sanksjonskomité, skriver Johansen i en e-post til TV 2.

Født og oppvokst i Norge


Mannen reiste til Jemen for første gang i 2008, ifølge pressemeldingen fra amerikanske myndigheter. Siden har han reist dit en rekke ganger før sin siste tur dit i desember 2011, som han aldri returnerte fra.

De skriver videre at mannen har fått terrortrening og har fått opplæring i å lage bombebelter, improviserte bomber, samt større eksplosiver brukt som bilbomber.

TV 2 har tidligere omtalt mannen, som er født av norske foreldre og oppvokst i Oslo-området.

Tidligere har det blitt hevdet at han var en del av det venstreradikale Blitz-miljøet i hovedstaden, men dette har blitt tilbakevist av Blitz.

Mer innhold fra TV 2