Flere feil ble gjort da gutt (17) ble drept av isbjørn 

Den britiske skolegruppen som ble angrepet av isbjørn på Svalbard i 2011, var dårlig utstyrt og gjorde flere feil, går det fram av en britisk høring. En 17 år gammel elev døde i angrepet.

Representanter for Sysselmannen fjerner den døde 250 kilo tunge isbjørnen etter at den drepte 17 år gamle Horatio mens han sov i telt ved isbreen i Tempelfjorden 5. august 2011  FOTO: Sysselmannen / Arild Lyssand
Representanter for Sysselmannen fjerner den døde 250 kilo tunge isbjørnen etter at den drepte 17 år gamle Horatio mens han sov i telt ved isbreen i Tempelfjorden 5. august 2011  FOTO: Sysselmannen / Arild Lyssand

Fire personer ble skadd, i tillegg til at 17 år gamle Horatio Chapple fra den prestisjetunge privatskolen Eton mistet livet. En rettslig høring etter dødsfallet pågår denne uken i Storbritannia, skriver den engelskspråklige norske nettavisen The Foreigner.

Ekspedisjonsleder Richard Payne fra British Schools Exploration Society har blant annet forklart at gruppen hadde for få signalpenner. I tillegg var snubleblussene rigget med en kraftig snor i stedet for fiskesnøre for å hindre at de skulle bli utløst for lett. Gruppen hadde også for få deler til riggingen av snubleblussene.

British Schools Exploring Society er en organisasjon som tar britiske ungdommer med på ekspedisjoner i villmarken verden over.

David Steel, som ble leid inn til en intern gransking, sier oppsettet ikke fungerte, og at utstyret gruppen hadde fått var «utilstrekkelig».

De britiske skoleelevene og deres voksne ledsagere klarte selv å skyte og drepe den 250 kilo tunge isbjørnen like etter angrepet. De to lederne i gruppa fortalte i etterkant at de måtte lade rifta fem ganger før skuddet gikk av. Nødblusset fungerte heller ikke som det skulle.

Sysselmann Odd Olsen Ingerø sier til TV 2 at de ikke har kapasitet til å kontrollere turister som drar ut på tur på Svalbard, og det er heller ikke statens ansvar å kontrollere alle.

– Loven krever at folk har egnet utstyr når de beveger seg på Svalbard og vi anbefaler folk å følge lovverket, sier han til TV 2.

Han sier videre at turisttrafikken er økende og at de anbefaler knallpistol og skarpt våpen hvis man skal ut på tur på Svalbard..

Saken der en 17-år gammel brite omkom i 2011 ble henlagt til tross for at det ble avdekket at det manglet viktig sikkerhetsutstyr da ekspedisjonen og gruppen med ungdommer ble angrepet av Isbjørn.

– Vi tar lærdom av denne hendelsen, men det er ikke kommet endringer i regelverket som følger av hendelsen, sier Olsen Ingerø til TV 2

Norsk påtalemyndighet henla saken som intet straffbart forhold i 2012. 

Kripos mener det er «flere mulige grunner» til at blussene, som skal skremme vekk isbjørn, ikke gikk av. I tillegg påpekes det at valget om å ikke ha en isbjørnvakt i leiren «trolig var skjebnesvangert». 

16 år gamle Patrick Flinders fikk selv stygge skader under angrepet. Under et intervju noen uker etter angrepet fortalte han at han følte skyldfølelse for at det var Horatio, og ikke han som ble drept. 

– Jeg så opp og så den digre munnen snerre mot meg. Det var blod rundt snuten dens. Den slo meg med poten og armen min kom ut av soveposen. Da kjente jeg tennene dens rundt albuen min. Den bet meg til beinet, fortalte han.

– Plutselig hadde han hodet mitt i kjeften sin og jeg kjente det knaste i skallen. Jeg hørte det brakk, fortalte Patrick. 

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2