Sp: – Landbruket taper

Senterpartiet mener det mangler over 500 millioner kroner i årets landbruksoppgjør. Avtalen vil ifølge partiet føre til at inntektsforskjellene mellom jordbruket og andre grupper øker.

SE OPPTAK AV PRESSEKONFERANSEN ØVERST I SAKEN.

Høyre, Frp, Venstre og KrF er enige om en ny jordbruksavtale. Avtalen har en ramme som er rundt 250 millioner kroner høyere enn statens opprinnelige tilbud til bøndene.
Avtalen ble presentert i Stortingets vandrehall onsdag kveld av representanter for de fire partiene.

Morten Ørsal Johansen (Frp) sier partiene har hatt konstruktive forhandlinger, men han møter allerede kritikk fra bondeorganisasjonene.

– Nå har vi kommet fram til en knallgod avtale, som alle fire partier er fornøyd med. Avtalen vil føre til økt matproduksjon. At bøndene klager, viser at vi har gjort noe riktig, sa Johansen på pressekonferansen i Stortinget onsdag kveld.

Senterpartiet ikke fornøyd

– Jeg beklager at KrF og Venstre ikke følger opp løftene som er gitt om å redusere inntektsforskjellene mellom landbruket og andre grupper. Det er særlig synd i en situasjon der de visste at de kunne innfridd sine valgløfter sammen med Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV, sier stortingsrepresentant og leder i næringskomiteen Geir Pollestad (Sp).

Han sier det blir en nullvekst i budsjettmidler sammenlignet med oppgjøret i 2013, og at det mangler 500 millioner kroner for at årets oppgjør skal ligne fjorårets.

– Det mangler 70 millioner for å hindre økte inntektsforskjeller. Årets oppgjør er svært langt unna å være like godt som det Senterpartiet leverte i fjor, sier han, og understreker samtidig at Senterpartiet vil være konstruktive i den videre prosessen i næringskomiteen.

Riktig retning

Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget sier at avtalen som ble offentliggjort onsdag, er et langt bedre resultat enn landbruksministerens opprinnelige forslag.

– Dersom avtalen mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene innebærer en totaløkning i rammen på 250 millioner kroner, så er det et skritt i riktig retning, sier Storberget.
Han sier at landbruksministerens opprinnelige forslag var langt dårligere, og at avtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene er betydelig nærmere Arbeiderpartiets forslag om en økning på 450 millioner kroner.

– Det er derfor grunn til å gi honnør til KrF og Venstre for at de nådde noe fram, sier Storberget, som samtidig understreker at det avgjørende er hvordan strukturen og fordelingen av pengene i oppgjøret er.

– Her må vi gå grundigere gjennom avtalen. Men det lover ikke godt at Fremskrittspartiet sier seg fornøyd med at de har fått gjennomslag for sine strukturendringer, sier han.
Storberget sier at årets prosess gir klare signaler for resten av stortingsperioden, hvor statens tilbud må funderes på Stortingets klare føringer.

 

NTB

Mer innhold fra TV 2