Opposisjonen er enige: Hele Utsirahøyden må få strøm fra land

STORTINGET (TV 2): Opposisjonen på Stortinget presenterte fredag en løsning i striden om elektrifisering av Utsirahøyden i Nordsjøen. Høyres Nikolai Astrup kaller det et kupp.

Opposisjonspartiene holdt fredag en felles pressekonferanse på Stortinget.

Alle stortingspartiene, med unntak av Høyre og Frp, har funnet sammen om en løsning i saken om elektrifisering av Utsirahøyden i Nordsjøen.

Regjeringens støttepartier Kristelig Folkeparti og Venstre har blitt enige med de rødgrønne partiene og Miljøpartiet De Grønne om en løsning.

– Dette er første gang det borgerlige samarbeidet for alvor blir utfordret. Idyllen er brutt. Regjeringens støttepartier, Venstre og KrF, danner et alternativt og mer miljøvennlig flertall sammen med resten av opposisjonen, sier politisk kommentator i TV 2, Stein Kåre Kristiansen.

– Flertall der det er mulig

Regjeringen må i vilkårene for Johan Sverdrup-feltet stille krav om kabelforbindelse mellom de ulike installasjonene på Utsirahøyden, krever en samlet opposisjon, som har flertall på Stortinget. Flertallet består av Ap, SV, Sp, KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne.

– Vi søker flertall der det er mulig. I denne saken har Arbeiderpartiet kommet oss i møte, sier Kristelig Folkepartis representant, Kjell Ingolf Ropstad til TV 2.

Opposisjonen har kommet til enighet om en områdeløsning som sikrer at alle de fire olje- og gassfeltene skal forsynes med kraft fra land, ikke bare Johan Sverdrup som regjeringen og Statoil i første omgang la opp til.

Regjeringen har til nå ønsket å elektrifisere alle feltene på Utsirahøyden i to faser, noe opposisjonen har advart mot.

– Vi vet at det er saker vi ikke er enig med Høyre og Frp om. Og det er derfor vi ikke sitter i regjeringen, sier Ropstad.

Høyre raser

Høyres Nikolai Astrup er rasende.

– Når vi behandler en sak som omhandler rammevilkårene for det viktigste industriprosjektet i Norge i moderne tid, må vi gjøre det på en skikkelig, ryddig og ordentlig måte i komiteen, sier Astrup som er andre nestleder i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Han mener at det bør være bredest mulig enighet dersom rammevilkårene for oljenæringen skal endres og kaller opposisjonens enighet et kupp.

– Opposisjonen har kuppet komitébehandlingen og presenterer politikken sin i Vandrehallen i stedet for i komiteen, sier Astrup til TV 2.

Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland avviser at det er snakk om et kupp.

– Nei, det gjorde vi ikke. Opposisjonen har bare blitt enige om hva vi vil gjøre for å få til utslippsreduksjoner i Norge. Nikolai Astrup må gjerne føle at det er et kupp, men vi har bare presentert et forlik og så skal vi ha komitébehandling. Så håper jeg at også Høyre ser alvoret i klimagassutslippene og mulighetene til å oppfylle klimaforliket, sier Aasland som er komiteens første nestleder.

– Ingen overraskelse

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, understreker at de ikke har brutt avtalen med regjeringen.

– Avtalen står og vi forholder oss til den. Der står det at vi skal forsterke klimaforliket. Akkurat denne saken er ikke omtalt i avtalen. Vi jobber videre med regjeringen i budsjettsaker og for å forsterke klimaforliket, sier Elvestuen til TV 2.

Det bør ikke komme som noen overraskelse for regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet at Venstre og KrF søker samarbeid med andre partier på Stortinget, mener Elvestuen.

– Venstre vil bruke sin posisjon i Stortinget og i forhold til regjeringen for å få gjennom saker som er viktige for oss. Dette er en viktig sak for oss. Vi er uenige med regjeringspartiene på en del områder, så dette bør ikke komme som noen overraskelse, sier Venstre-nestlederen.

Holmås fornøyd

– I all omtale av prosjektet hittil har Stortinget hatt klar forventning til at denne utbyggingen også skal gi en kraft fra land-løsning for hele Utsiraområdet. Norges ambisjoner om reduksjon av klimagassutslipp vil ikke realiseres om vi ikke får dette til, heter det en felles pressemelding fra opposisjonspartiene.

– Etter at de involverte selskapene på slutten av fjoråret gikk bort fra planen om å forsyne hele Utsira-området har det blitt skapt uklarhet om hvorvidt Stortingets forventning om kraft fra land løsning vil bli innfridd. Statsråden og regjeringen har ikke bidratt til klargjøring, lyder det videre. 

 SVs Heikki Eidsvoll Holmås gleder seg over at samtlige på Stortinget utenom regjeringspartiene stiller seg bak hans forslag om kraft fra land til Utsirahøyden.

– Når olje- og energiministeren ikke har tatt grep for å nå Norges klimamål, så må Stortinget gjøre det. Nå er marsjordren gitt: Utsiraområdets kraftbehov skal dekkes med ren kraft fra land, sa Holmås da han sammen med de øvrige opposisjonspartiene presenterte deres løsning for elektrifisering av feltene på Utsira.

Holmås roste samtidig mediene som har drevet kritisk gravejournalistikk for å få fram tallene som han mener var avgjørende for å oppnå enigheten i Stortinget.

– Med denne enigheten klarer vi å hindre nye utslippsøkninger fra Norge. I dag har vi reddet Norges klimamål dersom vi kan stole på Miljødirektoratets tall, sa Holmås.

(TV 2/ NTB)