Putin anerkjenner Krim som suveren stat

I et dekret anerkjenner Russlands president Vladimir Putin Krim som suveren stat.

ANERKJENNER KRIM: Russlands president Vladimir Putin. Foto: REUTERS
ANERKJENNER KRIM: Russlands president Vladimir Putin. Foto: REUTERS

Dekretet, som ble lagt ut på Kremls hjemmesider mandag, fremstår som et første steg mot å integrere Krim som en del av Den russiske føderasjonen.

Vil bli russisk

Ifølge dekretet er avgjørelsen fattet på bakgrunn av «viljen til folket på Krim». Søndag ble det avholdt folkeavstemning på Krim, der 96,6 prosent av dem som avla stemme stemte for at Krim skulle bli en del av Russland. Mandag erklærte halvøya selvstendighet og varslet en søknad om å bli del av den russiske føderasjon.

Hele den vestlige verden har fordømt Russland etter folkeavstemningen, som flere hevder er i strid med folkeretten. Putin på sin side mener folkeavstemningen var lovlig.

Putin vil trolig utdype Russlands forhold til Ukraina og Krim i sin tale til nasjonalforsamlingen tirsdag. 

Norske sanksjoner

Mandag kveld ble det klart at utenriksminister Børge Brende (H) går inn for at Norge skal innføre de samme sanksjonene mot Russland som EU. Tirsdag skal ha konsultere Stortinget.

Dermed ligger det an til det som trolig er den strengeste, norske reaksjonen overfor Russland siden Den kalde krigens dager.

– Det har vært tradisjon i Norge gjennom vekslende regjeringer for å følge EU i slike spørsmål. Det gjorde vi i forrige runde, og det vil vi gjøre nå, sier Brende (H).

Reiserestriksjoner

EUs utenriksministre ble enige om målrettede sanksjoner mot i alt 21 russere og borgere på Krim-halvøya i Ukraina mandag. De 21 blir ilagt reiserestriksjoner og får eventuelle verdier i europeiske banker frosset.

– Russland har vist en total mangel på vilje til å respektere folkeretten og til å inngå i en politisk prosess med regjeringen i Kiev. At vi vil iverksette EUs sanksjoner, betyr at vi mener det er det rette tiltaket i denne situasjonen, sier Brende.

Samtidig innfører også USA sanksjoner mot elleve russiske og ukrainske ledere som har vært involvert i intervensjonen på Krim.

(TV 2/ NTB)