Gikk i fakkeltog for Einar Gelius

Den omstridte presten er den eneste søkeren på stillingen som sogneprest i Ibestad kommune.

Rundt 400 mennesker gikk i tog for å få Einar Gelius som sogneprest i Ibestad. Foto: Jon Henrik Larsen / Salangen-Nyheter
Rundt 400 mennesker gikk i tog for å få Einar Gelius som sogneprest i Ibestad. Foto: Jon Henrik Larsen / Salangen-Nyheter

I kveld har innbyggerne i Ibestad i Troms gått i fakkeltog for at Einar Gelius skal få den ledige stillingen som sogneprest i kommunen. 

Gelius var eneste søker, men det er fremdeles uklart om bispedømmerådet vil innstille han eller om de vil lyse ut stillingen en fjerde gang. Den endelige beslutningen blir tatt 27. januar, men leder for menighetsrådet i Ibestad, Raymond Johnsen er utelukkende positiv til Gelius. Han er ikke i tvil om at de har gitt riktig anbefaling til bispedømmerådet vedrørende ansettelsen.

- Vi finner ikke at han er noe mer kontroversiell enn andre prester vi har hatt her tidligere, sier Johnsen.

Omstridt prest

Det er over to år siden Einar Gelius sa opp jobben som sogneprest i Vålerenga kirke. Én uke tidligere hadde biskop Ole Christian Kvarme varslet at han ønsket å gi den omstridte presten sparken.

Gelius ble svært omdiskutert etter flere hendelser det siste året før han sluttet som prest i Vålerenga. Måneden før gav han ut boka «Sex i Bibelen», en bok som ble sterkt kritisert av mange kristne - inkludert biskop Kvarme.

Populær blant unge

En av de som deltok i fakkeltoget var medlemmer av Ibestad ungdomsråd. De tror Einar Gelius kan føre til at flere yngre går i kirken.

- Han er en veldig medieomtalt prest, og jeg tror han kan være litt artig og original, sier leder av ungdomsrådet Mathias Takhaug til TV 2.

Han tror krika blir mer levende med Gelius som prest.

- Det er det store samtaleemnet på skolen, så det blir mye snakket om på bygda, sier ungdomsråd-medlem Emilie Kristiansen.

Stort engasjement

Selv om Einar Geliusen har fått mye kritikk, har han også fått massiv støtte. Det var Willy Arntzen som var initiativtaker til fakktoget i Hamnvik, og ifølge Harstad Tidene var målet at 100 personer skulle delta. Dette målet ble nådd lenge før toget skulle sette av gårde, og totalt skal nærmere 400 mennesker ha deltatt.

I tillegg til fakkeltoget har innbyggerne i den lille kommunen også signert en underskriftskampanje med samme mål. AV de totale 1461 personene som bor i kommunen, skrev 838 personer under  på oppropet.

Les også: Gelius til TV 2: - Det er tøft, noe annet ville vært unormalt

Les også: Gelius vil ha bestefarens gamle jobb