Svindlere fabrikkerer tusenvis av ulykker

Uskyldige bilister blir involvert i kynisk spill.

Forsikringssvindel blir bare mer og mer utbredt   og mer og mer kynisk. I England er skjer det tusenvis av ulykker hver uke, på grunn av svindelforsøk. (Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Forsikringssvindel blir bare mer og mer utbredt og mer og mer kynisk. I England er skjer det tusenvis av ulykker hver uke, på grunn av svindelforsøk. (Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Forsikringssvindel er ikke noe nytt. For noen er fristelsen for stor og muligheten for enkel, til å la være å utnytte systemet.

I England har forsikringsselskapet LV= funnet ut at svært mange har vært utsatt for en "slam on" det siste året – der sjåføren i bilen foran har kastet seg på bremsen helt uten grunn, for å skape en ulykke. I tilfeller der noen blir påkjørt bakfra er det jo stort sett alltid bilisten som kjører bak som får skylden.

I England blir over 1.000 bilister involvert i slik svindel hver uke (!) - og resultatet er naturligvis at alle sammen får en høyere forsikringspremie.

– Det er oppsiktsvekkende tall. Og vi skal være rimelig naive for å tro at dette ikke foregår i Norge også, sier redaksjonssjef i Broom.no, Vegard Møller Johnsen.

LES OGSÅ: Advarer unge mot å gå i forsikringsfella

Unge kvinner utsatt

LV= har avslørt at over 300.000 personer har vært involvert i denne typen svindel bare det siste året. Det er unge kvinner som er mest utsatt, fordi svindlerne da tror at sjansene er minst for at skyldspørsmålet skal bestrides.

Det viser seg nemlig at to tredjedeler av dem som ble utsatt for denne typen ulykker var kvinner – og at 60 prosent av disse var under 34 år.

Hjelp – forsikringen er dyrere enn bilen!

Finner på en skade

Det er også avslørt at det er en økning av tilfeller hvor de som blir utsatt for ulykker later som skadene er mer omfattende enn de faktisk er, for å få en høyere utbetaling.

Det kan være å overdrive en ubetydelig skade, eller til og med finne på en skade som ikke finnes i det hele tatt.

Mange forsøker også å få erstatning for skader på bilene som var der fra før.

Økning

En av tre sjåfører som har vært involvert i en ulykke de siste to årene i England sier at motparten forsøkte å få erstatning for skader på passasjerer som ikke var i bilen, eller overdrev omfanget av skadene for å få en høyere utbetaling.

Totalt har Association og British Insurers (ABI) funnet ut av det var en økning på 110 millioner pund i forbindelse med forsikringssvindel i 2012 sammenlignet med året før.

LES OGSÅ: Nå kan du spare tusenvis av kroner på skaden

Blir dyrere for alle

– Det er naturligvis alle vi andre som må betale for de som svindler på forsikringen. De gjør at forsikringspremien på biler går opp for alle, påpeker Møller Johnsen.

Det som nå avdekkes i England viser en ekstra kald og svært kynisk måte å lure til seg mer penger på.

I Norge er vi nok mest vant til at folk dumper bilene for så å si at de er stjålet, tegner forsikring på bilen etter at skaden er skjedd eller lyver om hastigheten bilen har hatt i forbindelse med en ulykke.

Risikerer liv og helse

Men Møller Johnsen er sikker på at det også I Norge de som går like langt som det LV= har avslørt.

– Ja, dessverre er det folk også her hjemme som er villige til å skape en ulykke i et forsøk på å sikre seg penger. Resultatet kan naturligvis bli både alvorlige skader og dødsfall. Det er umulig å si hvordan andre sjåfører reagerer i trafikken, så dette er i høyeste grad å risikere både eget og andres liv, sier han.

Krasjet med vilje – elleve ganger

BRUK KOMMENTARFELTET: Hvor vanlig tror du denne typen forsikringssvindel er i Norge? Har du opplevd noe slikt?

LES OGSÅ: Slik sparer du tusenvis av kroner på bulker og riper