Tyskland: – USA kan ha avlyttet Merkel

Merkel har ringt president Barack Obama og forlangt en forklaring.

KAN HA AVLYTTET MERKEL: USA kan ha avlyttet Angela Merkels mobiltelefon, opplyser den tyske statsministerens kontor.
KAN HA AVLYTTET MERKEL: USA kan ha avlyttet Angela Merkels mobiltelefon, opplyser den tyske statsministerens kontor.

USA kan ha avlyttet Angela Merkels mobiltelefon, opplyser den tyske statsministerens kontor. Merkel har ringt president Barack Obama og forlangt en forklaring.

Merkel skal i klare ordelag ha fortalt Obama at hun ser på slik avlytting som fullstendig uakseptabel, meldte nyhetsbyrået DPA onsdag. Avlyttingen ble først omtalt av det velinformerte tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Den tyske regjeringstalsmannen Steffen Seibert bekreftet onsdag kveld at regjeringen i Berlin har fått opplysninger som tyder på at Merkel ble utsatt for avlytting. Tyskerne mener det er uhørt at amerikanerne avlytter lederen for et nært alliert land.

President Barack Obama har forsikret Tysklands statsminister om at USA ikke overvåker henne, sier Det hvite hus.

Presidentens talsmann Jay Carney bekreftet at Obama og Merkel hadde snakket sammen på telefon.

På spørsmål om en kommentar til beskyldningene om at etterretningstjenesten NSA har avlyttet Merkels mobiltelefon sier Carney at Obama forsikret Merkel om at «USA ikke overvåker eller kommer til å overvåke den tyske statsministerens kommunikasjoner».

– Kan ha vært et mål i årevis

Om Obama også benektet at slik overvåking tidligere har funnet sted, var ikke umiddelbart klart. Obama forsikret ifølge Carney Merkel om at «USA ikke overvåker eller vil overvåke den tyske statsministerens kommunikasjoner».

Carney omtalte overvåking i nåtid og framtid, men det var ikke umiddelbart klart om Obama også forsikret Merkel om at overvåking ikke tidligere har funnet sted, noe blant annet nettavisen Politico merket seg.

– Merkel kan i årevis ha vært et mål for amerikanske hemmelige tjenester. Opplysninger om dette som fortjener å tas alvorlig, fikk Merkel til å henvende seg direkte til den amerikanske presidenten og klage, het det på Der Spiegels nettsider onsdag.

– Forbundskansleren ringte i dag til president Obama og gjorde det utvetydig klart at hun tar avstand fra slik virksomhet. Hun betrakter den som fullstendig uakseptabelt, sa den tyske regjeringstalsmannen Steffen Seibert onsdag.

Utenriksminister Børge Brende ønsker ikke å kommentere den mulige overvåkingen av Angela Merkel. Han viser til at saken angår Tyskland og USA.

I tillegg vil det være vanskelig for statsråden å kommentere noe som er hypotetisk, opplyser pressevakten hos Utenriksdepartementet.

Heller ikke Justisdepartementet ønsker å kommentere saken onsdag kveld.

Trine Skei Grande (V) mener overvåking av personer og politikere har blitt tatt på for lett i Norge. Hun håper Merkel-saken vil vekke mer debatt.

– Vi skal ikke godta mer fra våre venner enn fra andre. Jeg synes det er viktig at i alle fall stater har spilleregler seg imellom. Vi er nok ikke like interessante å overvåke som Angela Merkel, men det sier noe om prinsipper og hva en er villig til å gjøre, sier Venstre-lederen til NTB.

Hun tror mange norske politikere har høy bevissthet om at de ikke kan si hva som helst over telefon.

– Ikke fordi man er redd for USA, men fordi det generelt er så lett å bli overvåket på telefon. Det er viktig å ha i bakhodet, samme hvem en er. Dette er et tema jeg mener det er tatt for lett på i Norge. Det er fascinerende hvor stor debatten har vært om dette som angrep på personvernet i Tyskland, mens vi her hjemme knapt har diskutert det. Jeg håper at bevisstheten knyttet til privatlivet og retten til egen informasjon nå øker. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2