Volvo P1800: Har gått lengst av alle i hele verden

Da er det ikke rart at Irv (73) smiler.

Irv Gordon har all grunn til å smilie og til å være fornøyd med sin Volvo P1800. De har nemlig satt en verdensrekord sammen.  (Foto: Scanpix)
Irv Gordon har all grunn til å smilie og til å være fornøyd med sin Volvo P1800. De har nemlig satt en verdensrekord sammen. (Foto: Scanpix)

18 september i år vil nok alltid stå som en milepæl for amerikanske Irv Gordon. Sikkert for Volvo også.

Biler har vært produsert i mer enn 100 år nå og i et spinnvilt antall millioner eksemplarer - for et minst et like spinnvilt antall sjåfører.

Allikevel bør du ta en ekstra titt på nettopp bildet av denne bilen – en 1966-modell Volvo P 1800 S og dens eier, den 73-årige pensjonerte læreren Irv Gordon.

Volvo P1800: Gjenoppstår "Helgenen-bilen"?

Har gått over 4,8 millioner kilometer

Volvo er latin og betyr: Jeg ruller. Det er akkurat det bilen til Irv Gordon har gjort.
Volvo er latin og betyr: Jeg ruller. Det er akkurat det bilen til Irv Gordon har gjort.

Forleden gjorde denne duoen noe som ingen andre har gjort før dem. På en landevei i Alaska passerte nemlig bil og mann vanvittige 3 millioner miles. Noe som tilsvarer ca. 4.828.000 kilometer.

Volven er med det den bilen som med god margin har gått aller lengst i hele verden.

Irv kjøpte sin P1800 ny i 1966 og siden har duoen vært uadskillelige. Irv Gordon – som tidligere underviste i naturvitenskap – forteller at han allerede etter to døgn med bilen hadde kjørt 2400 km.

Og at han i en lang periode pendlet 20 mil om dagen.

Volvo P1800: Denne designbomben drømmer mange om

1 million miles:

Allerede i 1987 passerte han og bilen den første million miles. Dette ble behørig omtalt og feiret. Han fikk da en ny Volvo 780 Bertone av Volvo.

Men Irv forsatte på - tross av ny bil - å bruke P1800-en.

2 millioner miles

Dette grillmerket kom på allerede i 2002. Da passerte bilen 2 millioner miles.
Dette grillmerket kom på allerede i 2002. Da passerte bilen 2 millioner miles.

Det gikk som det måtte gå og i 2002 passerte han 2 millioner miles (drøyt 3,2 millioner km). Det var det lengste en ikke-kommersiell bil (en bil som ikke brukes i næring som postbil, budbil, taxiosv. men kun til privat bruk) noensinne hadde kjørt.

Ny og stor ståhei og feiring. Premien denne gang var en splitter ny Volvo C70. Det er vel nå unødvendig å si at denne ble parkert i garasjen ved siden av 780-en og at den gamle trofaste sliteren fra 1966 fortsatt var den fortrukne bilen.

Volvo 850 T-5R: Denne bilen ble et vendepunkt for Volvo

Viktig med vedlikehold

Irv liker å holde bilen ved like, og forklarer at ingen større deler har blitt skiftet. Motor, girkasse, aksler og til og med radioen er originaldeler som så langt aldri har vært skiftet. Han er nøye med vask og polering – særlig vinterstid.

Olje og filter skiftes hver 5000 kilometer. Han er nøye med å holde forgasserne riktig justert og kan fortelle at han på alle disse kilometerne har brukt tre bensinpumper.

Har nådd målet

Målet er nådd: 3 millioner miles - eller 4,8 millioner kilometer. Vi gratulerer.
Målet er nådd: 3 millioner miles - eller 4,8 millioner kilometer. Vi gratulerer.

Volvo Duett: Starten på stasjonsvogneventyret

Synes du at det er noe kjent med bilen og mannen? Det kan nok stemme. Vi i Broom har omtalt dem begge tidligere. Nærmere bestemt for tre år siden – i 2010. Da hadde de "bare" kjørt 4,5 millioner kilometer.

Irv sa den gang at han ville bruke bilen i tre år til og at målet var å passere 3 millioner miles. Nå er det altså gjort.

En rekord som det står stor respekt av! Vi i Broom bøyer oss i veistøvet gratulerer aller hjerteligst!

Les også: Dette er bilene Volvo aldri laget