Av Ida Falch-Olsen

Utrykningspolitiets dashbordkamera fanget dramatikken da en av etatens biler kjørte på E6 mellom Ringebu og Frya i Gudbrandsdalen 6. juni.

Til alt hell hadde politibilen akkurat passert en liten bro med autovern, slik at den akkurat hadde nok plass til å unngå sammenstøt med vogntoget.

Det var centimeter fra å gå alvorlig galt.

Se den dramatiske videoen øverst i artikkelen!

Den polske sjåføren ble anmeldt og fikk førerkortet inndradd av UP på stedet.

Gudbrandsdalen politidistrikt besluttet imidlertid å gi mannen førerkortet tilbake.

Nå går Norsk Transportarbeiderforbund til anmeldelse av Gudbrandsdal politiet. De mener det foregår en forskjellsbehandling av norske og utenlandske trailersjåfører.

BAKGRUNN: Her kommer vogntoget dundrende rett mot UP-bilen

– Så grovt som det går an

GÅR TIL ANMELDELSE: Bjørn Sandnes i Norsk Transportarbeiderforbund mener norske og utenlandske sjåfører forskjellsbehandles. (Foto: Norsk Transportarbeiderforbund)
– Vi kommer til å levere anmeldelsen til Spesialenheten for politisaken tirsdag, sier informasjons- og utredningsansvarlig i Norsk Transportarbeiderforbund Bjørn Sandnes til TV2.no.

Han stiller seg uforstående til at den polske sjåføren fikk førerkortet tilbake, og mener dette viser en klar forskjellsbehandling av norske og utenlandske sjåfører.

– Dette er jo så grovt som det går an. Norske lastebilsjåfører har mistet førerkortet for mye mindre forseelser, sier Sandnes.

LES OGSÅ: Sjekk hvor UP måler farten din i sommer

– Helt gal vurdering

Jourhavende politijurist ved Gudbrandsdal politidistrikt Lars Ringvik forteller at sjåføren fikk en bot på 6000 kroner, men bekrefter at han fikk førerkortet tilbake.

– Det var en helt gal vurdering fra min side, sier Ringvik til TV2.no.

Han ønsker imidlertid ikke gå nærmere inn på hvordan beslutningen ble tatt eller hvordan hendelsen ble vurdert, men det er ifølge Ringvik ikke mulig å gå tilbake på en slik avgjørelse.

– Sånn vurdert i ettertid var det ikke korrekt, utover det vil jeg ikke kommentere saken, sier han.

Ringvik ønsker ikke gå inn i diskusjonen om hvorvidt norske og utenlandske trailersjåfører forskjellsbehandles.

– Hva tenker du om at Norsk Transportarbeiderforbund nå går til anmeldelse?

– Det får vi ta som det kommer, sier Ringvik.

LES OGSÅ: – Bilen burde vært beslaglagt

Anmeldes for tjenesteforsømmelse

Sandnes i Norsk Transportarbeiderforbund forklarer at de anmelder Gudbrandsdal politidistrikt for tjenesteforsømmelse av offentlig tjenestemann etter straffeloven § 324.

– Anmeldelsen er knyttet til at man unnlater å følge opp forskrift om tap av retten til å føre motorvogn. Der står det at forbikjøringer av dette slaget skal straffes med tap av førerkort i 9–12 måneder, sier Sandnes.

De vil også vise til et brev som gikk ut fra Riksadvokaten i februar i år til UP samt til alle politimestre i landet. Her understrekes det norske og utenlandske sjåfører skal behandles likt.

GASS PÅ: Sjekk boten din på vårt fartsbotometer!