Rettssaken mot WikiLeaks' hovedkilde begynner

Rettssaken mot den amerikanske soldaten Bradley Manning begynner etter planen mandag, nesten tre år etter at han ble arrestert i Irak.

Bradley Manning (Foto: Reuters)
Bradley Manning (Foto: Reuters)

Manning er tiltalt for å ha lekket tusener av hemmelige amerikanske regjeringsdokumenter til nettstedet WikiLeaks, som i samarbeid med flere store internasjonale medier begynte å offentliggjøre innhold fra dokumentene.

Det dreier seg blant annet om strengt hemmelige papirer fra det amerikanske utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet.

Den 25 år gamle Manning risikerer en dom på inntil 154 års fengsel, i praksis fengsel til han dør. Han har tilbudt seg å erklære seg skyldig på flere punkter, men nekter skyld på det alvorligste tiltalepunktet. Det er at han med vitende og vilje hjalp USAs fiende, terrornettverket al-Qaida og dets leder Osama bin Laden.

Aktoratet varslet i høst at de vil legge fram konfiskerte datafiler fra Osama bin Ladens datamaskin som bevis i rettssaken.

Dette er informasjon amerikanske soldater hentet da de fant og drepte Osama bin Laden i Abbottabad i Pakistan i 2011, og som inntil nylig har vært hemmeligstemplet.

Lekkasjen er den største sikkerhetssvikten i amerikansk historie.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2