Haldenreaktoren brukt til urantesting for atomubåt

– Det at Norge bidrar til Latin-Amerikas første kjernefysiske angrepsubåt er en skandale, sier Bellona-leder Fredrik Hauge.

Fra innsiden av anlegget til Haldenreaktoren.
Fra innsiden av anlegget til Haldenreaktoren.

Ledelsen ved Institutt for energiteknikk erkjenner at feil ble begått da atomrektorene i Halden ble brukt til å teste ut drivstoff for Brasils nye atomubåter.

Uten nødvendig forhåndsgodkjenning fra Utenriksdepartementet gikk IFE løs på oppdraget med forsøk knyttet til utviklingen av Brasils nye ubåter. Først da testene var gjennomført og ble omtalt av norske medier, ble det søkt om tillatelse til utførsel av forskningsdataene.

– Vi har gjort en tabbe. Vi burde ha søkt om eksportlisens da vi inngikk kontrakten med Brasil i 2011, sier forskningsdirektør Fridtjov Øwre i IFE og toppsjef ved Halden-reaktoren, til VG.

Den 10. mars ble de første testene på oppdrag fra den brasilianske marinen gjennomført. Historien ble omtalt av den brasilianske avisen O Estado de São Paulo, noe det norske nyhetsmagasinet Ny Tid plukket opp. Valget av Halden som utprøvingssted kom fordi Brasil selv ikke har noen testreaktor. Målet med prøvene skal være utviklingen av en slik testreaktor og utviklingen av drivstoff til ubåter.

Bellona-leder Fredrik Hauge er sjokkert over at IFE har solgt sin ekspertise til våpenutvikling for et land i Sør-Amerika uten å ha søkt Utenriksdepartementet om eksportlisens

– Dette er alvorlig brudd på retningslinjene som IFE er underlagt og etter min mening klare lovbrudd. Det at Norge bidrar til Latin-Amerikas første kjernefysiske angrepsubåt er en skandale, sier Hauge til NTB torsdag kveld. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2