Drømmer om sommerjobb som bilselger

Det er nok ikke så enkelt – men ingen grunn til å gi opp før man har forsøkt!

Mange drømmer om å bli bilselger   men det er ikke alltid like enkelt å komme seg inn i yrket. Illustrasjonsbilde.  (Foto: Scanpix)
Mange drømmer om å bli bilselger men det er ikke alltid like enkelt å komme seg inn i yrket. Illustrasjonsbilde. (Foto: Scanpix)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny! Jeg er en gutt på 17 år som har bestemt meg for at jeg skal bli bilselger. Drømmen er å få skaffet meg litt erfaring nå og ha dette som sommerjobb. Jeg har sendt av gårde mange søknader nå, men har ikke fått svar på en eneste ennå. Vil det være frekt av meg å ringe og purre? Hvordan tror du mulighetene er for å få en slik sommerjobb og er det noe jeg kan gjøre som gir meg bedre muligheter til å få det? Håper du kan svare meg, hilsen Stian.

LES SAKEN: Mercedes skuffer i krasjtest


Benny svarer:

Hei Stian! Hyggelig å høre at du har lyst til å bli bilselger – vi trenger gode og motiverte folk til den jobben!

Lurt av deg å tenke sommerjobb som inngang her også, men samtidig er det nok ikke den enkleste sommerjobben å lande. Å være bilselger krever både at du kan det bilfaglige og kjenner produktene du skal selge godt. Dessuten må du kunne salg, kundehåndtering og være kjent med de interne systemene. Alt dette tar tid å lære.

Det er ikke like vanlig med sommervikarer her som i en rekke andre jobber. Delvis skyldes nok det at det er ganske stille og rolig i salgslokalene midt på sommeren, og at man da klarer seg uten å ta inn vikarer. Dessuten er det jo ikke bare å møte opp og begynne å selge, det kreves som nevnt en god del av en bilselger.

I ditt tilfelle er nok det viktigste å skaffe seg erfaring. Kanskje kan du få det gjennom en mer generell jobb hos en forhandler. Det er mange som har jobbet seg opp fra en "alt mulig"-jobb. Der du vasker biler, ordner praktiske ting, koker kaffe, tar bilder, legger ut biler på nettet, henter/bringer kunder osv osv. Kanskje ikke veldig "glamorøst", men viktige oppgaver hos en forhandler.

På den måten får du muligheten til å lære deg hvordan en forhandler jobber, hva som kreves – og hva du bør jobbe med for å komme i posisjon til å bli bilselger. Når du ikke har fått noen svar på søknadene dine, synes jeg godt du kan ringe og signalisere at du er åpen for alt de eventuelt måtte ha av ledige jobber.

At du er 17 år og ikke har "lappen" kan nok også gjøre det litt vanskelig.

LES OGSÅ: Mange bilselgere er rett og slett litt sløve

Må ha peiling


Å være en god bilselger har mye med personlige egenskaper å gjøre. Feil-ansettelser kan fort få store konsekvenser for en forhandler. Hvis kundene blir mottatt på en måte som gjør at de bare går ut igjen uten å kjøpe bil, går man glipp av både salg og inntekter.

Derfor må sjefen kunne føle at han eller hun virkelig kan stole på deg – og stole på at du vil gjøre en god jobb. Da kan det være utrolig verdifullt å gjøre seg kjent først og bevise gjennom andre oppgaver at du er riktig person.

Som du skjønner: Her er det mange veier fram til målet, og du gjør nok smart i å være litt tålmodig. Det er ikke mange 17-åringer som har fått jobb som bilselger, for å si det sånn.

Men en annen type jobb hos en forhandler er den beste måten å jobbe seg inn på. Ellers er det naturligvis verdifullt med all form for salgserfaring. Og så er det smart å følge med og sørge for at du har greie på bil og er godt oppdatert på de ulike merkene og modellene.

Man trenger ikke være "bilekspert" for å være en god bilselger, men et visst kunnskapsnivå er viktig, hvis ikke faller du fort gjennom i kontakt med kundene.

Lykke til med prosjektet ditt – håper det ordner seg!


LES OGSÅ: Hvor er det best å være bilselger?

Stort arkiv



Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


LES OGSÅ: Denne får vi bare kjøpe i Norge


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: