Går mot verneplikt for kvinner

Ap-landsmøtet har gått inn for kjønnsnøytral verneplikt, og det kan bety at endringene blir vedtatt i Stortinget i juni.

OFFISERER I SKJØRT: Arbeiderpartiet vil ha obligatorisk sesjon og vernepikt også for kvinner. Bildet er fra arrangementet «Årsmøte i nettverk for kvinnelig befal» på Akershus Festning i vinter.  (Foto: Åserud, Lise, © LIA)
OFFISERER I SKJØRT: Arbeiderpartiet vil ha obligatorisk sesjon og vernepikt også for kvinner. Bildet er fra arrangementet «Årsmøte i nettverk for kvinnelig befal» på Akershus Festning i vinter. (Foto: Åserud, Lise, © LIA)

Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg sier vedtaket er modig og noe Arbeiderpartiets landsmøte 2013 kommer til å bli husket for.

– Dette er et punkt som er en milepæl. Vedtaket om kjønnsnøytral verneplikt kommer til å stå som et viktig og prinsipielt vedtak, sa Stoltenberg da han søndag ettermiddag oppsummerte helgens landsmøte.

Tidligere har også landsmøtene til regjeringspartnerne SV og Senterpartiet gått inn for å innføre kjønnsnøytral verneplikt. Også landsmøtet i Venstre vil gjøre verneplikten kjønnsnøytralt.

HVA MENER DU? SI DIN MENING NEDERST I SAKEN?

Når de første innkallelsene om obligatorisk sesjon og militærtjeneste for jenter vil bli sendt ut, er ikke klart, men Stortinget vil vedta kjønnsnøytral verneplikt før sommerferien, skriver Aftenposten.

– 14. juni kommer Stortinget til å vedta prinsippet om kjønnsnøytral verneplikt. Alle de rødgrønne partiene er for. Det er flertall i forsvarskomiteen, og vi vil nå ta initiativ til dette, sier Laila Gustavsen (Ap) i utenriks- og forsvarskomiteen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2