I syv år har svenskene utdannet egne akuttleger ved akuttmottakene. Söta bror mener grepene har kuttet både ventetider og økt pasientsikkerheten.

Unike stilling

På akuttmottaket ved Universitetssykehuset i Linkjøping er en pasient kommet inn med brystsmerter. Ib Martin Olesen var ute og hogget ved da han fikk sterke smerter i bryster.

Les også: Ferske turnusleger alene på landets akuttmottak

Ved akuttmottaket blir han møtt av akuttlege Anna Gunnarsson.

Hennes stilling som akuttlege er unik. Hun er nemlig fast ansatt som lege i akuttmottaket, står i front, har solid erfaring og behandler alle pasienter.

– Jeg treffer alle sorter pasienter. Uansett symptom og hvor de har skader så kommer de til meg, sier Anna Gunnarsson.

I Sverige har de hatt egne spesialistutdannede akuttleger siden 2006.

Svenskene mente det var nødvendig å ruste opp både kompetansen og kvaliteten ved akuttmottakene.

– Jo mer komplekst det ble på akuttmottaket med stor pågang av alvorlig syke pasienter, jo yngre og mer uerfarne ble legene som jobbet der. Det gikk bare ikke an lengre, sier avdelingssjef på akuttmottaket, Urban Säfwenberg.

Uforsvarlig i Norge

Svenskene mener situasjonen i Norge, der turnusleger står i front på mottakene, ofte alene, er uforsvarlig. De forstår ikke hvorfor Norge ikke har satset på å utdanne akuttleger.

– Jeg vet ikke hvordan man ellers skal løse utfordringen med en aldrende befolkning og flere syke pasienter. Man må ruste opp helt enkelt for å ta imot denne utfordringen. Og spesialistutdannende leger i akuttmedisin ser jeg som den eneste løsningen, sier Bahram Shams som er utdanningsansvarlig ved akuttmottaket.

Les også: Helsedirektøren vil endre akuttmottakene

Akuttlege Anna mener pasientsikkerheten har blitt bedre etter at akuttlege ble innført.

– Vi har vår arbeidsplass her på akuttmottaket. Det betyr at vi tar et ekstra ansvar for pasienter og pasientsikkerhetsarbeidet, sier Gunnarsson.

Dette er det pasientene som nyter godt av.

– Man trenger litt ekstra innsats når man er litt usikker, sier pasienten Ib Martin Olesen til TV 2.

Hjemme i Norge har helseministeren kalt inn helseforetakene til møte, men han mener kompetansenivået er forsvarlig. Se reporatasjen her.