Over 70.000 norske damer har lagt seg under kniven med en drøm om større og fastere pupper. Men silikonoperasjonen kan gå fryktelig galt. Det vet Katrine Franck Nilsen.

– Jeg fikk en hverdag fylt av et smertehelvete, forteller 34-åringen fra Jessheim.

For Katrine ble drømmen om silikon hennes verste mareritt. Hun risikerte å dø. Og det på tross av at den private klinikken garanterte 100 prosent trygghet og smertefrihet.

– Klarte ikke stoppe å skrike

I flere år slet Katrine med dårlig selvtillit, fordi hun syntes puppene var for små.

– Altså når folk tenker større pupper så tenker man gjerne enorme. Jeg ville ikke ha noe Pamela Anderson størrelse, det var ikke det. Men jeg ville ha bryster som passer min kroppsform, sier hun.

I oktober 2011 fikk Katrine operert inn silikonimplantater. Men da hun våknet opp etter operasjonen, skjønte hun at noe var galt.

– Med en gang jeg våknet så skrek jeg, og jeg klarte ikke stoppe å skrike. Det var akkurat som om noen satt med en lighter og brente brystene mine, forteller Katrine.

Les også: Kåre ble truet til å betale pornopenger

Fikk alvorlig infeksjon

Den første natten etter operasjonen fikk Katrine så sterke smerter at hun ble innlagt på Diakonhjemmet sykehus i Oslo.

– Jeg har aldri hatt en sånn smerte noen gang i mitt liv, og jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg hadde lyst til å rive opp alt og bare få det bort, sier Katrine.

I dagene som kom forteller Katrine at hun måtte bli hentet av ambulanse hele tre ganger, fordi hun hadde så vondt. Bare én uke etter silikonoperasjonen endte Katrine til slutt opp på Rikshospitalet i Oslo.

– Da hun kom inn til oss så hadde hun tegn på at det hadde blitt en infeksjon eller betennelse i det området som var operert. Det var rødt i huden, det var ømt og hovent, sier Kim Alexander Tønseth, avdelingssjef for plastikk- og rekonstruktiv kirurgi ved Rikshospitalet.

Les også: Jone (18): – Følte meg lurt av G-sport

Måtte operere ut silikonimplantatene

Katrine hadde så høye infeksjonsverdier i blodet at kirurgene på Rikshospitalet til slutt ikke så noen annen mulighet enn å operere ut silikonimplantatene, som Katrine bare to uker tidligere hadde satt inn.

Da vi åpnet opp så rant det ut veske og gulfarget puss, som tegn på at det var bakterier og infeksjon. På høyre side fant man i tillegg at det var en liten rift i implantathinnen som gjorde at det lå fritt silikon utenfor protesen, sier Tønseth.

– Så det som skulle bli min store drøm, eller som jeg hele tiden hadde hatt et stort ønske og drøm om, det ble tatt i fra meg, sier Katrine.

Les også: Kvikk Lunsj inneholder miljø- og helseskadelig palmeolje

1 av 5 får kroniske smerter

Så dramatisk blir det heldigvis ikke for alle, men Katrine er ikke alene om å få en komplikasjon etter silikonoperasjon. En studie fra 2006 viser at hele 1 av 5 får kroniske smerter etter brystforstørring.

Infeksjoner, blødninger, sår som sprekker opp, stygge arr, skeive og harde pupper, eller at implantatet sprekker er bare noe av det man risikerer.

– Det er nok sikkert noen som ikke er helt klar over alle risikoene med å få lagt inn et brystimplantat, sier Tønseth ved Rikshospitalet.

Hvert år kommer det fortvilte jenter som har fått en silikonkomplikasjon til Norsk Pasientforening. Generalsekretær Guro Birkeland, som er både lege og jurist, mener at mange jenter ikke aner hvilken risiko de tar når de legger seg under kniven.

– Vi opplever ofte at de jentene som kommer hit etter å ha vært igjennom brystforstørrende inngrep sier de ikke har fått god nok informasjon, eller veldig lite informasjon. Noen føler seg ganske lurt og noen opplever det som et stort traume, sier Birkeland.

– Når man skal gjennomgå et inngrep så skal man informeres om mulige komplikasjoner og risiko, både muntlig og skriftlig. Informasjonen skal være forståelig og det skal være tilpasset hver enkelt, sier Birkeland.

Katrine Nilsen oppsøker Plastikkirurgene og kirurg Tammy Fiabema.

– Føler meg ikke som fullverdig kvinne

Katrine betalte over 20.000 kroner for å få større pupper. Men alt hun sitter igjen med i dag er smerter, arr og enda dårligere selvtillit enn hun i utgangspunktet hadde. I tillegg til at Katrine måtte fjerne implantatene, måtte hun fjerne deler av sitt eget brystvev.

I dag bruker hun proteser under BH’en, slik at det skal se ut som hun har pupper.

– Det å miste begge brystene, det har vært at jeg føler jeg har mistet kvinneligheten min. Jeg føler meg ikke som en fullverdig kvinne, sier Katrine.

Les også: Pål målte Lambi-doruller – vil ha 5,3 meter tilbake

Infeksjoner kan skje alle

Enn så lenge er det ingen som har fastslått hvorfor Katrine fikk infeksjon. Det er en sjelden komplikasjon, men det kan skje alle som legger seg under kniven.

– Det som er skjedd er jo at det er kommet inn en bakterie under operasjonen som har fått lov til å vokse og formere seg inni sårhulen, sier Kim Alexander Tønseth, avdelingssjef for plastikk- og rekonstruktiv kirurgi ved Rikshospitalet.

For Katrine kunne konsekvensen blitt fatal.

– En ubehandlet infeksjon som sprer seg i kroppen er jo potensielt sett dødelig, sier Tønseth.

Har klagd til Fylkeslegen

Felles for mange av de som får komplikasjoner etter brystforstørrende inngrep er at de ikke vet hvor de skal henvende seg. For Katrine ble redningen Norsk Pasientforening.

– Jeg har slitt nå i ett og et halvt år med store smerter. Hadde det ikke vært for Guro så vet jeg ikke hvor jeg hadde vært. Guro har hjulpet meg mye, sier Katrine.

Norsk Pasientforening mener inngrepet på Katrine var uforsvarlig. Nå har de sendt klage til Fylkeslegen som skal vurdere saken.

«Skal være trygt og uten smerter»

Katrine Nilsen opererte seg hos plastikkirurg Tammy Fiabema, som driver Plastikkirurgene ved Pilestredet Park i Oslo. På hjemmesiden står det følgende:

Plastikkirurgi skal være trygt og uten smerter. Plastikkirurgene garanterer at alle våre behandlingsformer innenfor plastikkirurgi skal være 100 prosent trygt samtidig som behandlingene skal være smertefri.

Men på tross av markedsføringen, er det flere som forteller om smerter etter at de har operert seg hos Plastikkirurgene.

– Hver gang jeg ser meg i speilet blir jeg så sint. Fordi jeg stolte på han, sier Yasmine Larsen.

Hun la seg under kniven til Tammy Fiabema høsten i fjor. Nå mener hun silikonimplantatene har forflyttet seg, i tillegg opplever hun sterke smerter.

– Smertene kommer fra bak ved ryggen, det er stikksmerter og gjør skikkelig vondt, sier Yasmine.

Les også: De dyreste grillpølsene er ikke de beste

Kirurgen: – Vil ikke kommentere

Felles for Katrine Franck Nilsen og Yasmine Larsen er at de opererte seg hos samme kirurg. Selv om begge måtte underskrive et samtykkeskjema med informasjon om komplikasjoner, mener begge at de ikke ble godt nok informert om risikoene.

TV 2 hjelper deg har flere ganger vært i kontakt med plastikkirurg Tammy Fiabema som driver Plastikkirurgene, men han sier han ikke vil kommentere saken fordi den er til vurdering hos Fylkeslegen. Yasmine Larsen har sendt sin sak til Norsk Pasientskadeerstatning, den er enda ikke ferdig behandlet.

TV 2 hjelper deg oppsøkte Plastikkirurgene med Katrine Nilsen, men heller ikke da ønsket Fiabema å uttale seg.

– Jeg klarer ikke se meg selv i speilet etter jeg har dusjet, og så skal ikke han ta ansvar. Mitt største ønske var å bare kunne konfrontere han og fortelle hva han har gjort, og så er han så feig at han ikke tør møte meg en gang, sier Katrine.

«Føler at pasientene blir godt informert»

Etter at vi oppsøkte klinikken sender Plastikkirurgene en mail. Der skriver de:

«Pasientene det gjelder har sendt inn offisielle klager, og klinikken har besvart klagene skriftlig og detaljert. Sakene er nå under behandling der de hører hjemme.»

Videre skriver Plastikkirurgene at når de sier at operasjonene deres er smertefrie så betyr det at pasientene ikke kommer til å kjenne noe smerte under operasjonen. De skriver videre:

«Til alle våre operasjoner har vi detaljerte brosjyrer som beskriver både risiko og komplikasjoner med hvert inngrep. brosjyrene sendes til alle pasienter før sine operasjoner og vi føler at pasientene våre bir godt informert både før og etter sine operasjoner.»

Nå har Plastikkirurgene endret ordlyden på hjemmesiden sin, og nå står det følgende:

Plastikkirurgi skal være trygt og operasjonen er uten smerter. Plastikkirurgene garanterer at alle våre behandlingsformer innenfor plastikkirurgi skal være trygge.

– Hadde jeg visst det jeg hadde visst i dag så hadde jeg aldri gjort den operasjonen der. Da hadde jeg heller prøvd å jobbe med min egen selvfølelse, avslutter Katrine.

Les også: Monica har betalt 1.075 000 kroner for denne muren