Daewoo Leganza: Råbillig bruktbil som "ingen" har hørt om

Det gjør at den faktisk kan være et ganske smart kjøp.

Husker du denne? Det ble solgt endel Daewoo Leganza i Norge en periode   men i dag er de et relativt sjeldent syn.
Husker du denne? Det ble solgt endel Daewoo Leganza i Norge en periode men i dag er de et relativt sjeldent syn.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo vi trenger en billig familiebil da det snart er familieforøkelse. Har fått tilbud om å kjøpe en bil som heter Daewoo Leganza, den tilhører i dag noen bekjente av kona mi. De skal ha behandlet den veldig pent og har hatt den i mange år. Vi har fått tilbud om 12.000 kroner som "vennepris". Jeg har aldri hørt om bilen før så er litt skeptisk, hva kan du si om den? Mvh. Jørgen.

Benny svarer:

Hei Jørgen! Der snakker vi et merke som ikke finnes lenger, det vil si Daewoo ble i sin tid overtatt av General Motors, og de skiftet så navn til Chevrolet på sin Sørkoreanske avdeling.

Det er ikke akkurat det hotteste på bruktmarkedet dette. Det er nok svært få som aktivt søker etter en Daewoo og da blir bilene tungsolgte. Det er ikke så rent sjelden at du finner formuleringer som "ny pris" eller "pris kan diskuteres" i annonsene. Men det betyr i alle fall at du kan få mye bil for pengene!

Leganza er en relativt stor sedan som faktisk solgte ganske bra i en periode. Blant annet gikk det ganske mange av dem som taxier i Oslo. Vi snakker rundt 2000, og det kan virke som mange av disse bilene allerede er borte fra veiene, det er i alle fall ikke så ofte man ser dem. Heller ikke ute i bruktmarkedet er det veldig mye til salgs.

Du skriver ikke noe om kilometerstanden her, så det må du sjekke. Hvis den er høy, kan dette være en eks-taxi, ville nok vært litt ekstra forsiktig med å kjøpe en av dem. Men prisen høres absolutt grei ut, forutsatt at bilen er i OK stand.

LES OGSÅ: – Hvor billig kan jeg få en brukbar bil?

Mye bil for pengene

Det som ofte skjer med typiske billigbiler som dette er at eierne gir blaffen i det meste av vedlikehold og bare kjører. Da kan det fort bli veldig dyrt å rydde opp i etterkant. Det er derfor viktig å sjekke at den har fått oljeskift og servicer og at slitedeler er byttet.

Leganza har en 2-liter bensinmotor fra Opel på 133 hk, ting som fersk registerreim og lekkasje fra vannpumpe bør absolutt sjekkes. Girkassen er en svakhet og sjekk særlig at den ikke skraper ved opp og nedgiring til annetgir. Støtdempere, forstiling og bremser bør også sjekkes.

Det faktum at de utgikk av produksjon for hele ti år siden gjør også at rust bør sjekkes litt nøye. Hjulhus, kanaler og nedkant av dører er typiske slike steder.

Finner du en bil som har vært godt fulgt opp og pent behandlet, kan du få virkelig mye bil for pengene ved å velge noe såpass "ukurant" som en Leganza. Jeg er slett ikke negativ til ideen, bare sjekk bilen godt først før dere slår til!

Lykke til med bilvalget!


LES OGSÅ: Disse bilene taper seg minst



Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Kjøpers marked – aldri har du fått mer billigbil for pengene

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: