Støre vil gjøre heroinrøyking lovlig for sprøytenarkomane

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til gatemagasinet Erlik at han vil avkriminalisere heroinrøyking for å få narkomane til å bytte ut sprøytene med røyk.

¿ FOR MANGE OVERDOSER: Helseminister Jonas Gahr Støre mener regjeringen vil støtte hans forslag om å tillate heroinrøyking.  (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
¿ FOR MANGE OVERDOSER: Helseminister Jonas Gahr Støre mener regjeringen vil støtte hans forslag om å tillate heroinrøyking. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

– Ett av temaene jeg har forholdt meg til er røyking av heroin. Det har jeg tenkt å si ja til, og det får jeg regjeringen med på, sier Støre i et intervju med gatemagasinet Erlik.

Målet hans er å redusere antall overdosedødsfall blant sprøytenarkomane. Hvis han får det som han vil, og dersom utredninger og høringer går i hans favør, kan det bety at det fra neste år blir mulig for heroinbrukere å røyke stoffet lovlig.

– Vi har altfor høye overdosetall i Norge. Det er nedverdigende for oss som fellesskap, og et av tiltakene jeg ønsker å åpne for er at de tyngste misbrukerne, de som i dag går på sprøyterom for å sette sprøyter, de bør isteden kunne røyke den heroinen, sier Støre til TV 2.

Han understreker at dette ikke er noe legalisering av heroin.

– Det er altså en realistisk tilnærming til de som er i den ulykkelig situasjonen at de setter sprøyter på sprøyterom. De bør heller røyke den. Det er mindre farlig, mindre forbruk og mindre fare for smitte, sier Støre til TV 2.

Ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) finnes det over 10.000 sprøytenarkomane i Norge, de fleste av dem heroinbrukere. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2