Dæhlie raser mot dopingdokumentar

Bjørn Dæhlie mistenkeliggjøres i en svensk TV-dokumentar om langrennsdoping. Den tidligere skikongen føler seg uthengt.

Bjørn Dæhlie (Foto: Scanpix)
Bjørn Dæhlie (Foto: Scanpix)

SVTs dokumentarprogram «Uppdrag gransking» setter onsdag søkelyset på langrennsløpere på 1990-tallet og de høyde blodverdiene mange hadde. Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass er de tre norske løperne som blir nevnt i programmet. Overfor VG og Dagbladet nekter Dæhlie for at han noen gang dopet seg. I dokumentaren hevder dopingjeger Bengt Saltin at samtlige medaljevinnere i VM i 1995 hadde hemoglobinverdier på 17,5 eller mer.

Lse også: Samdal: – Høye blodverdier er ikke doping
Les også: Dæhlie reagerer på svensk dopingutspill

– Mitt hemoglobinnivå har hatt en normal på 15,6-15,8, men jeg har også vært oppe på både 16 og 17. Det kan inntreffe under ekstreme tilfeller og ha med høydeopphold, drikkeinntak og slike ting, sier Dæhlie til Dagbladet.

– Jeg har ryggen rak og er stolt av det jeg har oppnådd. Når SVT først skulle gå inn i dette, burde de også sett på hva vi gjorde i trening og konkurranser. De ville sett at jeg var på et jevnt nivå gjennom sesongene, forteller Dæhlie til VG.

SVTs prosjektleder Nils Hansson vil ikke kommentere individuelle blodverdier.

Svenske Peter Hemmingsson, som var Det internasjonale skiforbundets medisinske sjef i 1995-VM og ansvarlig for å overvåke dopingtestingen, tilbakeviser også påstandene om medaljevinnerne i mesterskapet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2