Ulvang om svensk dopingdokumentar: – Nå må de slutte

Vegard Ulvang er blitt intervjuet om sine blodverdier i forbindelse med dopingdokumentaren som skal sendes på svensk TV onsdag.

GIR DEG RÅD: Vegard Ulvang er høstens første gjest i TV 2 Sporty. Du får hans råd til hvordan du best kommer i gang med treningen på TV 2 hovedkanalen søndag kl. 19.00. ARKIVFOTO
GIR DEG RÅD: Vegard Ulvang er høstens første gjest i TV 2 Sporty. Du får hans råd til hvordan du best kommer i gang med treningen på TV 2 hovedkanalen søndag kl. 19.00. ARKIVFOTO

SVTs dokumentarprogram «Uppdrag Granskning» setter søkelyset på doping og mistenkelige blodprøver innen langrenn på 1990-tallet.

Ifølge VG har TV-kanalen vært opptatt av Ulvangs blodverdier fra 1997, og han ble spurt om blodprøver fra verdenscuprennet i Lahti samme år. Der målte han en hemoglobinverdi på 16,5, som er lavere enn de første maksgrensene som ble fastsatt vinteren 1997 (16,5 for kvinner, 18,5 for menn). Ulvang har ikke sett noe av materialet fra dokumentaren selv.

– Nå er jeg lei. Nå må de slutte. Jeg vant OL i Albertville for 22 år siden og denne blodprøven fra Lahti er tatt for 16 år siden. Intervjuet var ikke noe morsomt. Det var veldig anklagende. De konfronterte meg med en blodverdi på 16,5 fra et verdenscuprenn i 1997. Det var den andre helsetesten FIS gjorde. Jeg ble ringt opp og konfrontert på en veldig lite hyggelig måte. Jeg begynte nesten å le, sier Ulvang til VG.

I forrige uke uttalte også Bjørn Dæhlie seg om dokumentaren som SVT sier skal «ryste idrettsverden». Den svenske dopingjegeren Bengt Saltin sa til SVT at «i dag skal man ikke tro at den som vinner VM-gull er dopet, men slik var det nok om man går 10–15 år tilbake i tiden».

Les også: Dæhlie reagerer på svensk dopingutspill

– Det er en trist uttalelse. Man føler seg helt maktesløs når man seinere skal prøve å svare, sier Dæhlie til svenske Expressen.

Nils Hansson, som er prosjektleder for dokumentaren, vil ikke si om noen nordmenn navngis. FIS-antidopingsjef Rasmus Damsgaard sa til Expressen mandag at blodskanneren som ble brukt de første årene, ikke var pålitelig nok.

– Blodverdier er ikke fellende bevis og ikke grunn til å anklage folk. Jeg vil også forsvare de som er høye på listene, selv om mange mener det er sterke indisier på ulovligheter. Noen er disponert for høye verdier, forteller Ulvang. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2