Utvist og domfelt mann får sosialstøtte

En mann fra Midtøsten som er dømt for voldtektsforsøk og utvist, blir likevel i landet med bostøtte og sosialstøtte. Det har han rett til, ifølge Fylkesmannen i Telemark.

Mannen kom til Norge som mindreårig asylsøker i 2007. Deretter flyttet han til Sverige, hvor han ble dømt for voldtektsforsøk. Etter at straffen var sonet, kom han tilbake til Norge, sier advokat Bjørn Nærum til VG.

På grunn av dommen, er han utvist fra hele Schengen-området. Ifølge Telemarksavisa fikk mannen først innvilget nødhjelp i ti dager, men avslag på søknad om sosialstøtte. Fylkesmannen omgjorde vedtaket, selv om han oppholder seg her ulovlig.

– Hvis man ikke selv kan skaffe penger til mat og bolig, skal kommunen stille opp med sosialhjelp til helt nødvendig mat og tak over hodet, sier underdirektør Merethe Solstad hos Fylkesmannen i Telemark.

Leder i Nav Skien, Per Stokstad, mener avgjørelsen kan få store følger.

– Vi oppfatter at omgjøringen gjelder alle med ulovlig opphold i Norge, uavhengig av hvor de kommer fra, sier han til VG.

Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) ble kjent med saken søndag og lover en grundig gjennomgang av saken.

– Slik den fremstår nå, strider den mot min oppfatning av hvem som skal ha rett til støtte fra Nav. Jeg har bedt om å få flere fakta på bordet om unntaksbestemmelsen som her er benyttet. Dersom dagens nødhjelpsbestemmelse har slike urimelige utslag, vil jeg endre den. Jeg vil være sikker på at den ikke blir misbrukt av personer som har begått kriminelle handlinger og som er utvist fra landet, sier hun.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2