Pass på - i dag er den store bulkedagen!

Og vi tar gjerne med en parkeringsbot i samme slengen.

Ta med med ro i juleinnspurten så er sjansen større for at du slipper å oppleve dette. Foto: Thomas Hildonen, ANB.
Ta med med ro i juleinnspurten så er sjansen større for at du slipper å oppleve dette. Foto: Thomas Hildonen, ANB.

Hjula med h er langt fra så trivelig som jula uten h. For mens julestresset brer sin klamme hånd over oss, går det stadig galt i trafikken.

Uka før jul er da også den vi krasjer oftest i. Faktisk bulker vi 35 prosent mer i nettopp den uka enn i forhold til resten av travle desember, melder siste.no.

– Antall kollisjoner øker i takt med julestresset, og sjansen for at du skal bli innblandet i en kollisjon øker for hver dag fram mot jul. De siste fem årene er det 22. og 23. desember som har vært dagene med flest kollisjoner, sier skadedirektør Anne Stine Mollestad i DNB Skadeforsikring.

150 millioner kroner

For de som er involvert i de mange kollisjonene, er det selvsagt ekstra irriterende å få nok en bekymring i juleinnspurten samt at mange også får en ekstra ugunstig kostnad med på kjøpet.

For samfunnet generelt har kostnadene knyttet til kollisjonsuka ligget på drøyt 150 millioner kroner i snitt de siste fem årene, og i fjor beløp det seg til nesten 120 millioner, ifølge tall fra DNB Skadeforsikring.

– Stress ned og tilpass farten til juletrafikken. Du kommer sjelden fortere frem om du forsøker å kjøre gjennom bilen foran. Påkjørsler bakfra er hyppig forekommende før jul. I tillegg ser vi at det er mye småbulking på parkeringsplasser og lignende, sier Mollestad.

22. desember verst

22. desember smeller det 79 prosent mer enn de andre dagene i løpet av året, og i fjor ble det registrert 1.569 kollisjoner der personbiler var involvert den dagen.

En ulykke kommer sjelden alene, heter det. Og sjansen er også rekordstor for at det vanker en parkeringsbot under vindusviskeren under julehandlingen. Mange biler, mørke overfylte plasser og mye stress er sjeldent en god kombinasjon når man skal parkere.

Glemmer å betale

– Julehandelen kan være en veldig hyggelig opplevelse. Samtidig er det veldig mye trafikk rundt handelsstedene i julestria. Stress og dårlig tid kan være en av forklaringene på at folk glemmer å betale parkering, at billetten blåser av frontruten eller at man feilparkerer, sier Pål Gleditsch, kommunikasjonsdirektør i Europark.

I snitt skrev de ut 550 parkeringsbøter hver eneste dag under den siste uka før jul i fjor. Det var ti prosent mer enn tilsvarende uke i 2010, og feilparkering er ikke uventet den største synderen.

En parkeringsbot kan de aller fleste leve med, selv om det heller ikke er en kjærkommen ekstrautgift rett før jul.

Dyre bulker

Da er det verre med en bulk som må rettes, og enda verre om ulykken også involverer personskader. Så beregn god tid, og vær ekstras oppmerksom 22. desember, for da er det 58 prosent flere kollisjoner enn i resten av desember.

Går vi enda mer detaljert til verks, er det aller mest utsatte tidspunktet den dagen mellom kl. 12 og 17. Da skjer nemlig en av tre trafikkulykker på det vi trygt kan kalle «årets bulkedag». (ANB)

Gode råd

Fem råd før du starter bilen i julestresset:

- Skrap bilvinduene fri for is før oppstart, slik at du har sikt i alle retninger, ikke kun et tittehull fremover

- Sørg for å ha ren bil med rene vinduer og lykter, slik at du ser og blir sett

- På parkeringsplasser gjelder vanlige trafikkregler. Husk at ryggekollisjoner forekommer hyppig i disse førjulsdager

- Mange er stresset, vær hensynsfull, kjør defensivt og smil

- Stable pakkene fornuftig inn i bilen, slik at du ikke mister sikten bakover. Husk at pakker kan bli farlige prosjektil hvis du kolliderer, så det er viktig å sikre lasten.

Kilde: DNB Skadeforsikring

Fire råd for problemfri juleparkering:

- Bruk tekniske hjelpemidler til å huske p-tiden: Den vanligste feilen man gjør er å komme litt for sent tilbake til bilen, slik at p-tiden har gått ut, eller at p-billetten ikke har vært synlig i frontruten

- Betal med kredittkort: For de som ikke har EasyPark anbefales det å betale med kredittkort. Hvis du kjøper litt lenger p-tid enn forventet, og deretter trekker kortet igjen når du kommer for å hente bilen, avbrytes transaksjonen og du betaler bare for den tiden du har brukt

- Bruk parkeringshus med bomsystem: Da betaler du for parkeringen i sin helhet i etterkant

- Ikke glem gratisbillett på kjøpesentre: Ved mange kjøpesentre er det mulig å trekke billett på forhånd for å stå gratis i en periode. Ikke glem dette!

Kilde: Europark

Les flere bil- og motorsaker i siste.nos motormagasin her