Søndag tok Aleksander Hetland Norges andre verdensmestertittel i svømming noensinne da han vant 50 meter bryst under VM kortbane i Istanbul.

29-åringen, som fyller 30 andre juledag, har sagt at dette var hans siste internasjonale løp, og at han begynner i en sivil jobb i begynnelsen av neste år.

Landslagsledelsen ønsker likevel å ha med seg utøveren som en del av teamet rundt landslaget, i likhet med Robin Dale Oen, broren til avdøde Alexander Dale Oen.

– Ønsker å bidra
Målet er å føre videre den prestasjonskulturen de to verdensmesterne har innført i norsk svømming.

– Aleksander har selv signalisert at han ønsker å være med å bidra, og vi har en avtale med han og Robin om å være med på juniorlandslagssamling i januar, sier landslagssjef Petter Løvberg til tv2.no.

Han er likevel ikke sikker på i hvilket omfang Hetland kan bidra.

Petter Løvberg har ledet tidenes gullæra for norsk svømming. (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)
– Han skal jo ut i jobb, så det kan jo være det blir vanskelig for ham å være med på treningsleirer og så videre.

Les også: Aleksander Hetland verdensmester på 50 meter bryst

Tidligere landslagssjef og nå svømmekommentator på Eurosport, Per Irgens, tror det kan være en kjempeidé.

– Det er overhodet ikke viktig at Hetland fortsetter som svømmer. Det er viktig at han fortsetter i teamet til Petter. Han er vel så verdifull som en mentor, om han svømmer eller ikke svømmer, sier Irgens til tv2.no.

Han tror det er viktig at han er med så mye som mulig.

– Han må komme under huden på dem. Han er i verdensklasse på svømmeteknikk, og kan lære dem mye der, men det er den mentaliteten han har som trengs mest å lære vekk. Og det er også det som tar lengst tid, sier eksperten.

Lovende generasjon
Norsk svømming har en svært lovende juniorgenerasjon på gang, men det er ingen automatikk i at disse blir gode internasjonale svømmere.

Norge har hatt lovende generasjoner før, og får at denne generasjonen skal utvikle seg trenger de kanskje en mentor av det voksne slaget.

Les også: Henrik (16) er flaggskipet til tidenes beste norske svømmegenerasjon

– Hans evne til å ikke ha overdrevent respekt for konkurrentene og å prestere når det gjelder er unik. I tillegg er han laidback. Når han ikke trener, så tenker han heller ikke på det, men evner å kople av. Det er en egenskap som kan læres, men er vanskelig.

Hetland er tilknyttet Bærumsvømmerne og også klubben ønsker å benytte seg av svømmerens egenskaper.

– Vi har snakket litt om det, og han har mye å gi som mentor og inspirator, sier Hetlands personlige trener Sondre Solberg til tv2.no.

– Men vi må gi ham litt tid til å få den nye hverdagen på plass og å få gjøre det han vil. Vi har brukt han litt allerede og vi ser at han kan bidra både i bassenget og på land. Ikke bare på grunn av resultatene han har, men på grunn av typen han er. Han har utviklet seg hele tiden, og er jo det perfekte eksempel på at hvis man holder på lenge nok og blir litt og litt bedre så blir man veldig god til slutt. Der er det mange som har noe å lære.

Siste gull: Her feirer svømmepresident Per Rune Eknes, generalsekretær Bjørn Soleng, Ingvild Snildal, trener Sondre Solberg, fysioterapeut Christer Kjølholdt og landslagssjef Petter Løvberg Alexander Dale Oens VM-gull i 2011. (Foto: Thomassen, Christian/NTB scanpix)

Vurderer å fortsette
Ingen vil heller utelukke at Hetland faktisk fortsetter svømmekarrièren, selv om han nå starter jobb på markedssiden for en mineralvannprodusent.

Landslagssjefen har et håp om at han skal kunne lokke med seg verdensmesteren til neste kortbanesesong kommende høst, men da først og fremst som stafettsvømmer.

– Han trenger ikke trene for fullt for å levere tider som er veldig gode, og kan styrke et norsk stafettlag. Han er på et slikt nivå at han kan vedlikeholde formen med ganske moderate mengder trening. Det finnes mange eksempel på det, sier Løvberg.

– Han fikk et individuelt punktum her, men han kan svømme fort i mange år fremover. Han må jo uansett holde seg i form, flirer han.

Hetland selv fremhever at han skal begynne i ny jobb og at han gleder seg til et nytt kapittel i livet, men holder likevel døren litt på gløtt.

– Jeg ser at det er en mulighet å være med på et mixed-stafettlag neste år for eksempel, men jeg gidder ikke å si at jeg satser mot det, sier Hetland selv til tv2.no.

– Jeg tar en stor pause nå uansett, men hvis jeg har lyst å trene, så trener jeg.