Ap vurderte øremerking til eldresatsing

Arbeiderpartiet vurderte å gå inn for øremerking av penger til drift av heldøgns omsorgsplasser, noe som ikke ville ha falt i god smak hos Senterpartiet.

Arbeiderpartiet vurderte å gå inn for øremerking av penger til drift av heldøgns omsorgsplasser, noe som ikke ville ha falt i god smak hos Senterpartiet.  (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)
Arbeiderpartiet vurderte å gå inn for øremerking av penger til drift av heldøgns omsorgsplasser, noe som ikke ville ha falt i god smak hos Senterpartiet. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)

Flere kilder i Ap bekrefter overfor Nationen at øremerking ble diskutert i partiet i forkant av statsbudsjettet. Bakgrunnen er Aps lovnad om tilskudd til 12.000 heldøgns omsorgsboliger for eldre. Løftet har skapt bekymring hos Ap-politikere som tviler på om kommunene ville ha klart å bygge nok boliger til å oppfylle regjeringens ønske.

Øremerking ble derfor lansert som en mulig måte å overstyre kommunene på.

– Det har vært et tema flere ganger, sier en Ap-kilde.

Senterpartiets helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe er åpen for å diskutere øremerking av drift av heldøgns omsorgsplasser til eldre, men partileder Liv Signe Navarsete sier nei.

– Det er legalt å diskutere øremerking av midler i en opptrappingsfase, som vi har innen barnevern. Men frie midler gir best utnytting av de økonomiske ressursene. I tillegg styrker det lokalt folkestyre og muligheten for å prioritere. Jo flere områder som får øremerkede midler, jo mindre handlingsrom blir det lokalt, sier Navarsete. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2